Naleśniki z serka homogenizowanego

Naleśniki z serka homogenizowanego to danie, które na stałe może zagościć na Waszych stołach, zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser. Chcecie poznać sekret tej pyszności? Zapraszam do kuchni!

Naleśniki z serka homogenizowanego – składniki

Na około 8 naleśników:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Na farsz:

  • 200g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Opcjonalnie: skórka otarta z cytryny

Alternatywy:

  • Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego dla aromatyzacji.
  • Zamiast serka homogenizowanego można użyć gładkiego twarogu, zmiksowanego na gładko.

Naleśniki z serka homogenizowanego – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta: W misce łączymy mąkę, mleko, jajko, sól i olej. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładkie, płynne ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Przygotowanie farszu: W miseczce mieszamy serek homogenizowany z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Jeśli używasz, dodaj także startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Smażenie naleśników: Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtarzamy z resztą ciasta.
  4. Nadziewanie naleśników: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy równą porcję farszu z serka homogenizowanego i zwijamy w rulonik lub składamy na pół.
  5. Podawanie: Naleśniki z serka homogenizowanego podajemy posypane cukrem pudrem, polewane syropem klonowym lub z ulubionymi owocami.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *