Pasta z bobu

Pasta z bobu to niezwykle kreatywny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa, a przy tym jest prosta do przygotowania i doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na imprezowych przekąskach. Bez zbędnych wstępów, przejdźmy zatem do rzeczy.

Pasta z bobu – składniki

  • 500g młodego bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Jako alternatywę dla bobu, możecie wypróbować pastę z zielonego groszku. Dodatkowo, jeżeli jesteście fanami ostrzejszych smaków, możecie dodać odrobinę papryki chilli.

Pasta z bobu – przepis krok po kroku

  1. Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie obierzcie ze skórki.
  2. W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i ugotujcie bób przez około 10 minut, aż stanie się miękki.
  3. Odcedźcie bób i pozostawcie do ostygnięcia.
  4. Czosnek obierzcie i drobno posiekajcie.
  5. Wszystkie składniki (bób, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz) umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na gładką masę.
  6. Gotową pastę z bobu przełóżcie do miseczki, dekorujcie szczypiorkiem i podawajcie na chrupiącym pieczywie.
  7. Pasta z bobu gotowa!
Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
  W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *