Idzie weekend, a wraz z nim pytanie: co by tu zjeść na śniadanie? Rym zamierzony nie był, ale już nie będę poprawiać, skupię się za to na odpowiedzi : placuszki migdałowe oczywiście! Jak ktoś tu czasem zagląda, wie, że jestem ogromną fanką wszelkich placków. Zazwyczaj robię je z bananem i płatkami owsianymi np. takie albo takie, ale żeby nie było nudno, nadszedł czas na małą odmianę!
Składniki podstawowe to: jajka, jogurt naturalny, patki owsiane i migdały! Dodatkowo jest trochę sody i soku z cytryny.
Ale najważniejszym składnikiem są oczywiście migdały. A dlaczego? Już mówię:
- Są pyszne.
- Idealnie zastępują mąkę w ciastach, muffinach i plackach!
- Są super zdrowe! Zawierają dużo dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Witaminy, minerały.
- Obniżają ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, koją nerwy….
Więcej o prozdrowotnych właściwościach migdałów możesz poczytać tutaj.
Oczywiście jest też stosunkowo dużo jajek, ale mam nadzieję, że stwierdzenie: jajka są prawdopodobnie najzdrowszym pokarmem na świecie, jest dla wszystkich oczywiste! Jeśli nie, proszę poczytać tutaj.
Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:
-
- patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
-
- ciasto nie może być za gęste,
-
- ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa na kształt koła,
-
- odwrócić, zanim góra się zetnie,
-
- nie przepiekać, bo opadną,
- i najważniejsze: dużo ćwiczyć !
na 1 porcję:
30g płatków
30 g migdałów (można je najpierw uprażyć)
1 jajko
pół małego jogurtu (75g)
1/4 łyzeczki sody
.Wszystkie składniki dokładnie zblendować, odstawić na 10 minut, zblendować jeszcze raz. Piec na rozgrzanej patelni, po ok. 1 minuty z każdej strony, odwrócić jak na powierzchni pojawią się bąbelki, zanim zetnie się góra.
Podawać z masłem, syropem klonowym i owocami, albo wg uznania.
Tutaj znajdziesz moje przepisy na placki bananowe:
(kliknij w link poniżej)
najprostsze placki bananowe | pancakes owsiane z bananem | pieczone placki bananowe z masłem orzechowym
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Zrobiłam z migdałów, które zostały po robieniu mleka. Dzieciom smakowały 🙂
Robilam placuszki wczoraj, zgodnie z przepisem moczylam przez noc ale nie dodalam sody. Wyszly przepyszne!!! Nie wierzylam ze moj mikser da rade zrobic fajna mase z calych migdalow ale udaly sie idealnie ???? super przepis. Polecam
dzięki Kasia! cieszę się, że smakowało 🙂
Witam! Czy mozna użyć mąki migdalowej?
tak! ale pewnie mąka z blanszowanych, to można część zastąpić płatkami owsianymi: w uwagach znajdziesz proporcje:)
Zastanawiam sie nad zastosowaniem mleka kokosowego zamiast jogurtu, czy próbowałaś może ?
tego konkretnie przepisu nie, ale powinno być ok, pod warunkiem, że ciasto nie będzie za rzadkie. więc może na początek dałaby troch mniej niż 100ml. tylko nie zapomnieć o cytrynie, jeśli używana jest soda!
[…] weekendowe śniadanie? jak dla mnie to zazwyczaj placuszki! Takie jak te -> migdałowe, lekkie, puszyste i zdrowe! mogłabym jeść i jeść i jeść. […]
Genialne, bo bez mąki. Udaję chojraka z ciastami, ale serio, takie śniadanie dużo bardzie satysfakcjonuje.
śniadanie na słodko to 2 w 1 ! deser i śniadanie 😀 ulubione danie !
Migdały w całości czy płatki?
używam całe, nieblanszowane. ale z innymi też powinno być ok;)
Uwielbiam! Placuszki kocham całym sercem <3 A takie migdałowe to już w ogóle mogłabym jeść bez opamiętania 😉
Placuszki idealne ! Wszystkie tej samej wielkości, o tym samym kształcie. Mi nigdy nie wychodzą takie piękne 🙁
ciasto nakładam łyżką do lodów;) zawsze ta sama ilosc i nalane w jednym punkcie równo się rozlewa w każdym kierunku. ale łyżką też da radę, tylko trzeba je robić często i dużo ćwiczyć ! powodzenia 😉
To coś dla mnie – uwielbiam migdały!
a można ich nie uwielbiać?;)
Placuszki wszelakie kochamy bardzo!
I podoba mi się zastępstwo maki – trzeba będzie wypróbować!
🙂
to polecam też pankejki owsiane. smakowo moje ulubione 😉