proste pomidorowe risotto z bakłażanem

 

Risotto z bakłażanem i pomidorami robiłam już wielokrotnie, ale dopiero ostatnio się zorientowałam, że przyjęłam złą strategię. Pomidory piekłam razem z bakłażanami i całe kawałki dodawałam do ryżu. Niby było smacznie, ale nagle mnie olśniło, że pomidorem można po prostu zastąpić część bulionu. Tak też zrobiłam, a samego bakłażana zarumieniłam w garnku i tym sposobem nie musiałam włączać piekarnika.

Przejdź prosto do przepisu

risotto pomidorowe z baklazanem-001

A garnek nie był byle jaki, bo był miedziany! Kupiłam go na pchlim targu, tylko i wyłącznie z pobudek estetycznych. Nie jest w idealnym stanie i pewnie najlepiej byłoby położyć nową powłokę wewnątrz garnka, ale przynajmniej już wiem, na czym polega wyższość garnków miedzianych nad stalowymi: miedź jest super przewodnikiem i cały garnek nagrzewa się równomiernie, w krótkim czasie. Wadą jest pielęgnacja takiego garnka, ponieważ miedź jest reaktywna.

DSC_4521

Lista składników tego risotto z bakłażanem jest bardzo krótka, dlatego uważam, że nie powinno się niczego pomijać, można ewentualnie zastąpić bazylię natką pietruszki.

DSC_4564

pomidorowe risotto z bakłażanem
 
na 2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu krótko ziarnistego (np. arborio)
  • 2 duże pomidory (~500g)
  • 2 małe bakłażany (~500g)
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100-200 ml bulionu
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • garść bazylii (lub natki pietruszki)
  • ¼-1/2 startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • sól do smaku
Przygotowanie
  1. Bakłażana pokroić w kostkę 1,5cm i podsmażyć na oliwie w rozgrzanym garnku, aż do zarumienienia. Najlepiej robić to na 2 razy, żeby nie było zbyt tłoczno. Przełożyć do miski i delikatnie posolić.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i zmielić blenderem. Dodać bulion i ewentualnie trochę dosolić- płyn ma być delikatnie słony. Podgrzać. Jeśli pomidory są mało słodkie, można dodać trochę cukru.
  3. Rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i cebulę i zeszklić na średnim ogniu. Dodać ryż, zwiększyć ogień i często mieszając lekko go uprażyć. Dodać wino, zmniejszyć ogień do średniego. Mieszać dość często, a gdy wino wyparuje/wchłonie się dodać chochlę płynu. Ciągle mieszając, dodawać kolejne chochle po wyparowaniu poprzedniej. Gdy zużyjemy połowę płynu dodać bakłażana. A gdy ryż będzie prawię gotowy połowę drobno pokrojonej bazylii. W razie potrzeby zwiększyć ilość płynu: np. dodać gorącej wody. Gdy ryż uzyska odpowiadającą nam konsystencję, zdjąć z ognia, dodać parmezanu, ew. łyżkę masła lub soli.
  4. Podawać posypane parmezanem i bazylią.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):