wszystkie | śniadania na słono

Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych, plackach bananowych czy cieście cytrynowym z ricottą. A jeśli mowa o orzechach, to nie można zapomnieć o kokosie, który jest bardzo zdrowy, zawiera dużo dobrych tłuszczy i błonnika i jest słodki, choć nie zawiera dużo […]

Muffiny bananowe z płatkami owsianymi
Dobry muffin nie jest zły. A jak jest do tego zdrowy i można jeść go bez żadnych wyrzutów, to jest nawet bardzo dobry. Te muffiny są własnie takie. Owszem mają trochę cukru, ale mają też migdały (samo zdrowie), płatki owsiane (król zbóż), jajka i banany. I w zasadzie prawie nic poza tym. Przejdź prosto do […]

Placuszki z ricotty z brzoskwinią, tylko 4 składniki
Ciągle nie mogę uwierzyć, jak wspaniałym wynalazkiem jest weekendowe śniadanie. Co by się nie działo, zawsze można znaleźć 30 minut, żeby przygotować coś bardziej wyjątkowego niż np. jajecznica. Nie powiem, jajecznica jest super, ale co powiecie na rozpływające się w ustach placuszki z ricotty z pieczoną brzoskwinią? Czy ktoś mógłby nimi pogardzić? Przejdź prosto do przepisu Odkąd pamiętam wszelkie pancakesy były […]

Bardzo chrupiąca granola z orzechami
Pisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga granoli polega na tym, że można ją zjeść na 1000 rożnych sposobów. Z mlekiem albo jogurtem. Z owocami. Można podjadać prosto ze słoika, albo posypać pieczone jabłka. Jakieś inne pomysły? Bo chyba sama jednak 1000 […]

Muffiny orzechowe
Były już muffiny bananowe, teraz czas na orzechowe! Czasem myślę, że ten blog powinien się nazywać: Za dużo orzechów, abo Orzechowy Raj czy coś takiego. Ale co mam poradzić, że mam do nich słabość? Poza tym kiedyś słyszałam, że gwarantują nieśmiertelność. Trzeba tylko jeść ich odpowiednio dużo. Zobaczymy, czas pokaże. Przejdź prosto do przepisu Muffinki wyszły na prawdę […]

Muffiny dyniowe bez cukru z imbirem, pomarańczą i żurawiną
Czy muffiny mogą być pyszne i słodkie (względnie), jak nie dodamy cukru i innych słodzików? Nawet miodu czy syropu klonowego? Pewnie: wystarczy wykorzystać naturalną słodycz owoców i warzyw! Po pierwsze dynia. Akurat w sezonie, pięknie pomarańczowa, do tego bardzo słodka. Ok, ale sama dynia może jednak nie wystarczyć, dlatego po drugie: daktyle. Przejdź prosto do […]

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi i orzechami, czyli bomba błonnikowa
W końcu nadszedł czas na chlebek bananowy z płatkami owsianymi! Bez mąki* i bez cukru, za to z dużą porcją orzechów, kokosa i żurawiny! Jestem szczęśliwsza dzięki niemu, serio. Uwielbiam wszelkie placki i muffiny bananowo-owsiane, więc nie mogło zabraknąć i chlebka! Idealnie nadaje się on na śniadanie. Przekąskę. Nawet deser, choć nie jest za słodki. *Żeby nie […]

Muffiny czekoladowe „nutella” z orzechami laskowymi i owocami
Czy muffiny czekoladowe mogą być zdrowe? Oczywiście, że tak! Do takich właśnie zaliczają się te na zdjęciu. Nie dość, że pyszne, to można je jeść bez żadnych wyrzutów. Oczywiście nie znaczy to, że należy jeść ich od razu 4. Albo 6. A dlaczego tak się dzieje? Bo zamiast mąki pszennej podstawę stanowią płatki owsiane […]

Omlet z batatem i ricottą
Przepadam za batatami. W każdej postaci. Na słodko i na słono. I za omletami też. Dlatego pomyślałam, że można połączyć te dwie miłości i zalać to wszytko słodko-słonym palonym masłem z orzechami i syropem klonowym,a dla koloru dodać ricotty. Przejdź prosto do przepisu Przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że ma się upieczonego batata. Dlatego najlepiej pomyśleć […]

Przepyszne kule mocy z figami i migdałami
Aż trudno uwierzyć, że takie małe kulki mogą zdziałać tak wiele! Nie dość że są pożywne, dostarczają wiele niezbędnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych, to jeszcze są proste w przygotowaniu i dobrze się przechowują! Przedstawiam kule mocy, od których się ostatnio trochę uzależniłam. Przejdź prosto do przepisu Ok, zdaję sobie sprawę, że nie odkryłam […]

Koktajl z burakiem i batatem
Czasem, z przyczyn różnych, głównie lenistwa, robię sobie na śniadanie koktajl. A, że jest to śniadanie, pakuje dużo rożnych dobroci: orzechów, warzyw, płatków owsianych… Tym razem dodałam resztki z sałatki z burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym. Nie, nie dodawałam łososia, ani sera koziego, choć akurat ser mógłby być ciekawy. Dodałam za to buraka, batata i […]

Granola bars z płatkami owsianymi, orzechami i suszonymi owocami
Granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć w rękę i wybiec z domu. Choć nie wiem, czy to nie powinno właściwie nazywać się ciasteczka granolowe, no ale może sama nazwa nie ma znaczenia. Znaczenie ma tu fakt, że są super chrupiące i super pyszne. Przejdź prosto do przepisu Można oczywiście z […]

Grzanki z pieczoną figą, ricottą, redukcją balsamiczną oraz miodem
Z początku dzisiejszą propozycję chciałam nazwać bruschetta, ale nagle mnie olśniło, że przecież po polsku to się nazywa grzanka. I tak oto przedstawiam grzanki z pieczoną figą oraz brzoskwinią, ricottą, miodem i redukcją balsamiczną. Przejdź prosto do przepisu Sekretem, jak można się spodziewać, są oczywiście pieczone figi. Bo skoro chleb staje się lepszy jak zmienia się w […]

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć, wystarczy blaszkę wyłożyć surową masą (zmieniałam tylko trochę proporcje)! Póki co zrobiłam tę oto tartę z jabłkami. Jak dla mnie bomba. Świetna jako coś słodkiego po obiedzie, ale nada się też na śniadanie ???? Przejdź prosto do przepisu […]

placki bananowe z płatkami owsianymi- tylko 3 składniki
Placki bananowe to taka zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich, które zawładnęły moim sercem. Jem je naprawdę często, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka. Przejdź prosto do przepisu Placki bananowe z płatkami owsianymi- zdrowo i pysznie! Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane: Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo […]