Ciepłe, aksamitne puree z pieczonej dyni to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Może służyć jako samodzielne danie, ale także stanowić doskonałą bazę dla zup czy sosów. Jego kremowa konsystencja i słodkawy smak są niezrównane. Dlatego zapraszam Was do kuchni, by przygotować to proste i zdrowe danie!
Puree z pieczonej dyni – składniki
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido (około 1,5 kg)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Alternatywą dla dyni hokkaido może być każda inna dynia jadalna – na przykład butternut. Zamiast oleju roślinnego, możecie także użyć oliwy z oliwek.
Puree z pieczonej dyni – przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Tymczasem dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
- Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą oraz pieprzem.
- Dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż stanie się miękka.
- Po upieczeniu dynię wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Następnie, łyżką wydrążamy miąższ z dyni.
- Miąższ dyni blendujemy na gładkie puree. Jeśli jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody.
- Gotowe puree z pieczonej dyni doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
