Puree z pieczonej dyni

Ciepłe, aksamitne puree z pieczonej dyni to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Może służyć jako samodzielne danie, ale także stanowić doskonałą bazę dla zup czy sosów. Jego kremowa konsystencja i słodkawy smak są niezrównane. Dlatego zapraszam Was do kuchni, by przygotować to proste i zdrowe danie!

Puree z pieczonej dyni – składniki

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido (około 1,5 kg)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Alternatywą dla dyni hokkaido może być każda inna dynia jadalna – na przykład butternut. Zamiast oleju roślinnego, możecie także użyć oliwy z oliwek.

Puree z pieczonej dyni – przepis krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Tymczasem dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
  2. Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą oraz pieprzem.
  3. Dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż stanie się miękka.
  4. Po upieczeniu dynię wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Następnie, łyżką wydrążamy miąższ z dyni.
  5. Miąższ dyni blendujemy na gładkie puree. Jeśli jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody.
  6. Gotowe puree z pieczonej dyni doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *