Sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi

Ostatnio kilka razy jeździliśmy do Włoch (jako że mamy zaledwie 40 km), więc aż głupio  było nie przywieźć żadnego sera. 36 miesięczny parmezan, burrata (kremowa mozzarella), pecorino z truflami (idealne do risotto z borowikami <3) to kilka moich ulubionych typów, jednak na pierwszym miejscu chyba zawsze będzie ser kozi. Uwielbiam go w omlecie ze szpinakiem i pomidorami, jednak na zimno w sałatce też jest niezły. Tym razem padło na jabłka, orzechy włoskie i żurawinę. Było pysznie i jakże prosto.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi przepis

Użyłam twardy ser, ale równie dobrze może być roladka, pleśniowy czy nawet owczy. Zamiast jabłka można dać gruszkę, a zamiast włoskich migdały. W każdym razie, ser+owoce+orzechy+odrobina zielonego w prawie każdej kombinacji smakuje dobrze.

Sos zrobiłam z miodem, octem balsamicznym oraz odrobiną musztardy, dzięki której sos zamienia się w błyszczącą, jednolitą glazurę.

sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi przepis

sałatka z serem kozim, jabłkiem, żurawiną i orzechami włoskimi
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • kawałek sera koziego, najlepiej twardego, ale każdy inny też będzie odpowiedni
  • 1 jabłko
  • 2 garści rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • sos: 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki musztardy, sól do smaku
Przygotowanie
  1. Orzechy uprażyć na patelni.
  2. Składniki na sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej glazury. Musztarda w tym bardzo pomaga.
  3. Jabłka umyć i pokroić.
  4. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojone jabłka, ser, posypać orzechami, żurawiną i polać sosem.
Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań staje...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Jak ja lubię takie połączenia smakowe… ser, owoc i do tego jeszcze orzechy, mniam 🙂 Wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):