Sernik z kaszą i truskawkami

Mam dziś dla Was coś specjalnego – połączenie klasycznego sernika, słodkości truskawek i niebanalnej nuty kaszy. Tak, dobrze słyszycie, to sernik z kaszą i truskawkami! Zaskakujące, prawda? Ale uwierzcie mi, to danie to prawdziwe cudo. Sernik z kaszą i truskawkami to idealne połączenie smaków – słodkie truskawki, delikatny sernik i lekko chrupiąca kasza tworzą wyjątkową kompozycję.

Sernik z kaszą i truskawkami – składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 kg truskawek
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do posypania formy

Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność dania, możecie zastąpić część cukru ksylitolem lub stewią. Jeżeli truskawki nie są w sezonie, możecie użyć innych owoców – borówek, malin czy jagód.

Sernik z kaszą i truskawkami – przepis krok po kroku

  1. Na początku, kaszę mannę zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na bok, aby napęczniała.
  2. W międzyczasie, w dużej misce, ucieramy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając.
  4. Następnie dodajemy napęczniałą kaszę manną do masy i dokładnie mieszamy.
  5. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  6. Do formy wylewamy masę serową, a na wierzchu układamy umyte i osuszone truskawki.
  7. Sernik z kaszą i truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
  8. Po upieczeniu, studzimy sernik w otwartym piekarniku, a potem w lodówce.
  9. Gotowy sernik z kaszą i truskawkami podajemy schłodzony, posypany cukrem pudrem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *