zielone minestrone- wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i selerem
bezglutenowe, jednogarnkowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zupy

zielone minestrone, czyli wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i kapustą

3 komentarze

Skoro przez najbliższy czas ma być mowa o oczyszczaniu/gubieniu zbędnych kilogramów, nie może zabraknąć zupy! A jaką jem najchętniej, gdy na straganach masowo pojawiają się młode warzywa: szpinak, pierwsze szparagi, piękne pory i selery? Gęste, zielone minestrone, czyli chyba najbardziej wiosenną zupę z możliwych!

Przejdź prosto do przepisu

zielone minestrone - wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i selerem

Zakupy sprawiają mi ostatnio coraz większą radość, a moja kuchnia jest wypełniona po brzegi warzywami! Żegnajcie jesienne bulwy, witajcie liście i kwiaty! Do tego wszędzie unosi się zapach jaśminu, a słońce świeci coraz dłużej (i mocniej).  Wiosna wiosna, wiosna ach to ty ????

Ponieważ nie potrafiłam się zdecydować, dodałam wszystkie warzywa, które widać powyżej, a na koniec dorzuciłam jeszcze mrożonego groszku, cytryny i mięty. Całość gotowałam króciutko, ponieważ chciałam, żeby warzywa były al dente, a podałam, jak przystało na minestrone, z parmezanem.

zielone minestrone - wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i selerem

wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i kapustą
 
na 4 nieduże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • niecałe pół pęczka szparagów (200g)
  • połowa małej młodej kapusty (200g)
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały pęczek młodego szpinaku (150g)
  • 2 garści drobnego groszku (może być mrożony)
  • 1,4 l delikatnego bulionu
  • 1 garści posiekanej pietruszki
  • kilka listków mięty
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • parmezan do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
  1. Selera, pora i szpinak opłukać i pokroić.
  2. Szparagi opłukać, ułamać końcówki, łodyżki pokroić na kawałki, główki odłożyć na bok.
  3. Młodą kapustę opłukać i posiekać.
  4. W garnku na oliwie podsmażyć pokrojonego pora z posiekanym czosnkiem. Dodać bulion i doprowadzić prawie do wrzenia. Dodać kapustę i gotować kilka minut na średnim gazie. Gdy będzie prawie miękka, dodać pokrojone łodygi szparagów oraz selera naciowego. Po paru minutach dodać główki, groszek, pokrojoną miętę, pietruszkę, koperek oraz trochę soku z cytryny i gotować jeszcze minutę, albo aż warzywa osiągną preferowaną miękkość. Dosolić do smaku.
  5. Przed podaniem posypać parmezanem lub pietruszką.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Taka zielona zupa to samo zdrowie i pyszny smak!:)

  2. Kraina Sosny

    Boskie! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):