rosół tajski z wołowiny z warzywami
dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis, zupy

rosół tajski z wołowiny z warzywami i makaronem

3 komentarze

Plan był taki, żeby raz na jakiś czas dodawać przepisy inspirowane Tajlandią, a mijały kolejne tygodnie i ciągle nic się nie pojawiało. Podejść było kilka, ale ostatecznie serię rozpoczynam dopiero dziś! Na początek rosół tajski z wołowiny z warzywami, makaronem ryżowym i dużą ilością kolendry! Nie wiem, jaka jest oficjalna tajska nazwa tej zupy, ale po angielsku to po prostu noodle soup:)

przejdź prosto do przepisu

Podobną zupę jedliśmy prawie codziennie, miałam wrażenie, że najlepiej uzupełnia minerały, zaspokaja pragnienie i do tego baaardzo mi smakowała. Zazwyczaj była serwowana z wołowiną w kawałkach oraz klopsami, warzywem kapustopodobnym, kiełkami i ewentualnie orzeszkami. Poza tym z kolendrą i zieloną cebulką.  O tak jak poniżej.

Moja wersja nieco się różni, pominęłam klopsiki i dałam więcej warzyw. Poza tym smakiem bardzo przypomina mi wersję oryginalną, albo tylko mi się wydaje 🙂 Nie mniej jest pyszna, aromatyczna, choć raczej delikatna.

Wywar zrobiłam na ossobuco, czyli udźcu przekrojonym  w poprzek. Dzięki temu mamy w zupie szpik, który jest super zdrowy, a dlaczego poczytasz tutaj.  W skrócie: powszechnie mówi się na niego masło bogów! Oczywiście szpik będzie najlepszy od szczęśliwej krówki, jedzącej trawkę, nie faszerowanej chemią  i hormonami.

5.0 from 1 reviews
rosół tajski z wołowiny z warzywami
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 wołowe ossobuco (lub kawałek mięsa wołowego z kością) 800g
  • kilka marchewek
  • 1 por lub cebula
  • kilka łodyg selera naciowego (można pominąć)
  • 2 laski cynamonu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • papryczka chili *
  • 1-2 cukinia, kilka garści szpinaku
  • ok. 2 łyżki sosu rybnego, trochę cukru
  • do podania: kolendra, zielona cebulka, kiełki i orzeszki (opcjonalnie), limonka, makaron ryżowy
Przygotowanie
  1. Ossobuco opłukać, włożyć do garnka, zalać 1,5-2 l wody (mięso ma być całkowicie przykryte) i gotować na małym ogniu kilka godzin, aż zacznie trochę mięknąć.
  2. Dodać obrane marchewki, umytego selera i pora, przyprawy i w razie potrzeby więcej wody. Dodać pokrojony imbir (nie musi być obrany), obrany czosnek i przekrojoną na pół papryczkę i gotować kolejną 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie się rozpadać.
  3. Mięso poszarpać widelcem lub pokroić. Rosół przecedzić przez gazę lub po prostu przez sitko. Dodać trochę soli, doprawić sosem rybnym i ew. odrobiną cukru. Rosół podgrzać na średnim ogniu, dodać pokrojoną cukinię i gotować kilka minut. Przed samym podaniem dodać szpinak.
  4. Podawać z porwanym mięsem, makaronem ryżowym, pokrojoną kolendrą i jasną częścią zielonej cebulki. Można doprawić sokiem z limonki i odrobiną sosu rybnego.
Uwagi
*nie za ostrą. sprawdzamy przy ogonku, tam jest najostrzejsza.
 

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Pyszny, pożywny i rozgrzewający rosół. W sam raz gdy pogoda w kratkę!

  2. czy mozna pominac anyz, lub zastapic go inna przyprawa ?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):