mus czekoladowy, aksamitny, mój ulubiony

Tak sobie pomyślałam, że trzeba zrobić mały detoksik/oczyszczanie/zrzucanie zbędnych kilogramów przed wiosną. Odkąd jestem w Paryżu, pozwalam sobie na trochę za dużo, plus mniej się ruszam i poczułam, że chyba nadszedł czas, aby trochę o siebie zadbać. Pomyślicie, a jak się ma do tego prezentowany mus czekoladowy? Moja logika za tym jest taka: skoro chce zacząć od poniedziałku, muszę dziś zjeść coś pysznego i czekoladowego. Robotem nie jestem i nie będę walczyć ze swoimi zachciankami. Poza tym w gruncie rzeczy ten mus nie jest taki zły, ok zawiera trochę cukru, ale zawiera tez jaja i czekoladę, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie! 🙂

przejdź prosto do przepisu

Mus czekoladowy, choć do najbardziej wyrafinowanych deserów świata nie należy, jest jednym z moich ulubionych: jest leciutki i aksamitny, zaspakaja moje zapotrzebowanie na czekoladę i prosto się robi. Ale miłośników tego deseru chyba nie muszę przekonywać, a sceptycy i tak zrobią coś innego. Czy może się mylę?

Cztery podstawowe składniki widnieją na zdjęciu powyżej, a są to gorzka czekoladka, jajka, masło i cukier. Dodatkowo, dla spotęgowania smaku, dodaję trochę mocnej kawy, kakao i wanilii, ale nie jest to konieczne. Do dekoracji wykorzystałam nie śmietanę a jogurt naturalny z dodatkiem mandarynki, bo: ?+?=❤. Delikatna kwaskowatość idealnie tutaj pasuje. Skusisz się?

mus czekoladowy, aksamitny, mój ulubiony
 
na 4 porcje
Przygotowanie
  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę i ostudzić.
  2. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
  3. Do żółtek dodać kakao, wanilię i zamieszać. Stopniowo dodawać czekoladę i dobrze wymieszać. Połączyć z pianą (najpierw dodać 1 łyżkę, dobrze wymieszać i delikatnienie połączyć z resztą).
  4. Masę przełożyć do 4 naczynek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki ok. 10 min przed podaniem.
  5. Przykładowe podanie:
  6. gęsty jogurt (np. bałkański lub grecki) wymieszać ze startą skórką z mandarynki (lub pomarańczy), opcjonalnie dodać trochę soku i dosłodzić np. miodem lub syropem klonowym.
  7. Płatki migdałów delikatnie uprażyć na patelni i posypać nim mus przybrany jogurtem. Smacznego!
 

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Jaki sos pasuje do burrito?

Jaki sos pasuje do burrito?

inne
Decydując się na dobór sosu do burrito, wpływamy na jego smak i charakter. W tekście znajdziesz przepisy na domowe sosy,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):