bezglutenowe, na słodko, przepis, wegetariańskie

mus czekoladowy, aksamitny, mój ulubiony

0 komentarzy

Tak sobie pomyślałam, że trzeba zrobić mały detoksik/oczyszczanie/zrzucanie zbędnych kilogramów przed wiosną. Odkąd jestem w Paryżu, pozwalam sobie na trochę za dużo, plus mniej się ruszam i poczułam, że chyba nadszedł czas, aby trochę o siebie zadbać. Pomyślicie, a jak się ma do tego prezentowany mus czekoladowy? Moja logika za tym jest taka: skoro chce zacząć od poniedziałku, muszę dziś zjeść coś pysznego i czekoladowego. Robotem nie jestem i nie będę walczyć ze swoimi zachciankami. Poza tym w gruncie rzeczy ten mus nie jest taki zły, ok zawiera trochę cukru, ale zawiera tez jaja i czekoladę, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie! 🙂

przejdź prosto do przepisu

Mus czekoladowy, choć do najbardziej wyrafinowanych deserów świata nie należy, jest jednym z moich ulubionych: jest leciutki i aksamitny, zaspakaja moje zapotrzebowanie na czekoladę i prosto się robi. Ale miłośników tego deseru chyba nie muszę przekonywać, a sceptycy i tak zrobią coś innego. Czy może się mylę?

Cztery podstawowe składniki widnieją na zdjęciu powyżej, a są to gorzka czekoladka, jajka, masło i cukier. Dodatkowo, dla spotęgowania smaku, dodaję trochę mocnej kawy, kakao i wanilii, ale nie jest to konieczne. Do dekoracji wykorzystałam nie śmietanę a jogurt naturalny z dodatkiem mandarynki, bo: ?+?=❤. Delikatna kwaskowatość idealnie tutaj pasuje. Skusisz się?

mus czekoladowy, aksamitny, mój ulubiony
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 50g masła
  • 30-50g cukru
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • płaska łyżka kakao (opcjonalnie)
  • do podania: jogurt grecki, mandarynka i płatki migdałów
Przygotowanie
  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę i ostudzić.
  2. Jajka rozdzielić, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę.
  3. Do żółtek dodać kakao, wanilię i zamieszać. Stopniowo dodawać czekoladę i dobrze wymieszać. Połączyć z pianą (najpierw dodać 1 łyżkę, dobrze wymieszać i delikatnienie połączyć z resztą).
  4. Masę przełożyć do 4 naczynek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki ok. 10 min przed podaniem.
  5. Przykładowe podanie:
  6. gęsty jogurt (np. bałkański lub grecki) wymieszać ze startą skórką z mandarynki (lub pomarańczy), opcjonalnie dodać trochę soku i dosłodzić np. miodem lub syropem klonowym.
  7. Płatki migdałów delikatnie uprażyć na patelni i posypać nim mus przybrany jogurtem. Smacznego!
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]