Konfitura z czerwonej cebuli
przekąski, przepis

Konfitura z czerwonej cebuli

0 komentarzy

Wydawać by się mogło, że czerwona cebula służy głównie jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale czy słyszałyście o konfiturze z czerwonej cebuli? To wyjątkowe połączenie słodko-kwaśnych nut, idealne do serów, mięs czy w formie wykwintnego dodatku do śniadania. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Konfitura z czerwonej cebuli – składniki

Na około 300 g konfitury:

  • 4 duże czerwone cebule
  • 150 g brązowego cukru (można zastąpić białym cukrem)
  • 125 ml czerwonego wina (opcjonalne, można zastąpić wodą)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywy:

  • Zamiast octu balsamicznego można użyć octu winnego lub jabłkowego.
  • Dla bardziej wyrafinowanego smaku, można dodać odrobinę tymianku czy rozmarynu.

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie cebuli: Obierz i pokrój czerwone cebule na cienkie półksiężyce.
  2. Smażenie cebuli: Na dużym patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż stanie się miękka.
  3. Dodawanie pozostałych składników: Do cebuli dodaj cukier, wino, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowanie konfitury: Zmniejsz ogień i gotuj konfiturę z czerwonej cebuli przez około 40-60 minut, aż uzyska gęstą, lepką konsystencję. Regularnie mieszaj, aby uniknąć przypalenia.
  5. Sterylizacja słoika: W międzyczasie umyj słoik i zakrętkę, a następnie zanurz je w wrzątku na kilka minut, aby je zdezynfekować.
  6. Przełożenie do słoika: Gorącą konfiturę z czerwonej cebuli przełóż do sterylizowanego słoika, zakręć i odwróć do góry dnem na kilka minut.
  7. Ostudzenie i przechowywanie: Pozwól konfiturze ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie przechowuj w lodówce.
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*