Odpowiednio dobrane menu to jeden z czynników, który wpływa na sukces restauracji. Choć ważny jest też wystrój lokalu i uprzejma obsługa, to jednak wyróżniające się menu oraz wybitny smak przygotowanych potraw mają decydujący wpływ na opinię gości. Dlatego ważne jest to, żebyś stworzył menu, które trafi w gusta odbiorców, dopasuje się do aktualnych trendów i wyróżni się na tle konkurencyjnych lokali. Sprawdź, jak zaplanować menu w restauracji, które spodoba się gościom.
Określ rodzaj serwowanej kuchni
Podczas ustalania menu zacznij od samych podstaw, czyli od koncepcji swojej restauracji. Zastanów się, jakie dania chcesz serwować – tradycyjne, regionalne, nowoczesne, a może fusion. Zastanów się także nad charakterem potraw, czy mają to być dania mięsne, czy może bezmięsne, wegańskie bądź bezglutenowe.
Zoptymalizuj kartę
Tworzenie menu do restauracji to wcale nie taka prosta sprawa. Ważne jest nie tylko zaproponowanie gościom smacznych i różnorodnych potraw. Kluczowe znaczenie ma też stworzenie takiej karty, która pozwala na maksymalne wykorzystanie zapasów. Dzięki temu ograniczysz marnowanie żywności i wydatki.
Naucz się zaplanować menu z szkoleniami HoReCa. Pomoże Ci to zoptymalizować kartę. Szczególnie na samym początku prowadzenia restauracji może to być nie lada wyzwaniem. Dlatego dobrym rozwiązaniem są szkolenia HoReCa, dzięki którym dowiesz się, jak tworzyć menu w taki sposób, aby skutecznie zarządzać zasobami
Weź pod uwagę sezonowość produktów
Dbaj o to, żeby potrawy w Twoim menu były dostosowane do pory roku. Dzięki temu skutecznie urozmaicisz kartę, a do tego wykorzystasz produkty, które w obecnej chwili są łatwo dostępne i mają korzystną cenę. To świetny sposób na to, żeby korzystać jedynie ze świeżych produktów. Pozwoli Ci to także na obniżenie kosztów za zakupy.
Chcesz korzystać w swojej restauracji z lokalnych produktów? Koniecznie poinformuj o tym klientów, bo to świetny sposób na zachęcenie do regularnego odwiedzania Twojego lokalu. Jednocześnie dodaje to autentyczności lokalowi, co jest obecnie nie tylko modne, ale wręcz pożądane.
Analizuj zachowania gości
Pamiętaj, że menu tworzysz przede wszystkim dla gości i to oni mają być zadowoleni z dań, które serwujesz. Dlatego stopniowo wprowadzaj nowe dania – najlepiej, jeśli stworzysz stałą listę potraw i kilka sezonowych. Nagła zmiana wszystkich pozycji mogłaby odnieść odwrotny skutek od zamierzonego, a tym samym goście mogliby się zniechęcić i przestać odwiedzać Twój lokal. Jak zatem warto zaplanować menu w restauracji? Systematycznie wprowadzaj zmiany na podstawie analizy zachowań gości. Sprawdzaj, które dania cieszą się największą popularnością, a które generują największe koszty lub wymagają najwięcej czasu na przygotowanie.
Systematycznie wykonuj takie analizy, bo zachowania konsumentów stale się zmieniają i podlegają trendom. Dlatego reaguj na zmieniające się preferencje gości i weź pod uwagę prognozy dla branży HoReCa. Dzięki temu wyprzedzisz konkurencję, wprowadzisz do karty modne dania lub napoje i w odpowiednim momencie dokonasz kolejnych zmian.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]