chocolate chip cookies z płatków owsianych (prawie bez cukru, bez mąki)

Mam wrażenie, że przed chwilą pisałam, że jadę na wakacje, a już jestem z powrotem od kilku dni i do tego mamy marzec! Z wielką przyjemnością cofnęłabym czas o 2 tygodnie, ale z obecnej sytuacji wynikają dwa plusy: mogę sobie w końcu pogotować i bardziej istotne: zaraz będzie wiosna! W Tajlandii jedzenie było przepyszne. Objadałam się niesłychanie i chyba przytyłam ze sto kilo. Owoce, owoce morza, warzywa, aromaty i te kolory… Generalnie niczego mi nie brakowało. Jednak gdy znalazłam się w swojej kuchni, szybko się okazało, że chyba jednak trochę się stęskniłam: za płatkami owsianymi i czekoladą 🙂 I od razu zmontowałam zdrowszą wersję chocolate chip cookies. A następnego dnia była powtórka…

przejdź prosto do przepisu

W Tajlandii praktycznie nie jedliśmy słodkiego, nie licząc 2 batoników Kit Kat i mango sticky rice, czyli krótko ziarnistego ryżu gotowanego z mlekiem kokosowym podanego z pysznym, soczystym słodkim mango. Serio, najlepsze śniadanie świata! Ale więcej o tym, co mi najbardziej smakowało w Tajlandii, będzie można już niebawem przeczytać w osobnym wpisie!

chocolate chip cookies z płatków owsianych

Wracając do ciastek.  W swoim składzie zawierają tylko 4 podstawowe składniki: płatki owsiane, masło, jajko i czekoladę. Poza tym trochę cukru, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia i wanilii. Do tego przygotowanie jest bardzo proste, a jeść ciastka można już na ciepło, tylko należy uważać, żeby nie poparzyć się czekoladą! I są pyszne.

Grubość ciastek będzie zależeć od tego, jak uformujemy ciasto i jaką będzie miało temperaturę. Opadną więcej lub mniej, będą bardziej kruche lub bardziej miękkie. Ale prawda jest taka, że pewnie będą smakować w każdej wersji.

Jeśli mają być podobne do tych ze zdjęcia (grube, delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku), ciasto schłodzić i ulepić z niego piramidki, które widać na zdjęciu powyżej .

CZYTAJ DALEJ  sałatka ze szparagami, truskawkami, cukinią i serem feta

Jeśli mają być bardziej rozlane, płaskie, ciasta nie trzeba chłodzić (wystarczy odstawić na 10 minut) i można je po prostu nałożyć na blachę łyżką. Ten sposób sprawdzi się dla masła roztopionego.

Podaję taka niedokładną instrukcję, ponieważ sama nie wiem, która wersja bardziej mi smakuje! Zatem zapraszam do eksperymentowania 🙂

Jeśli szukacie tańszej czekolady Lindt, znajdziecie ją na przykład tutaj od 7 zł za tabliczkę 100 g!

5.0 from 1 reviews
chocolate chip cookies z płatków owsianych (prawie bez cukru, bez mąki)
 
na 9 ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50-60 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasiona z połowy laski wanilii **
Przygotowanie
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać jajko. Dodać wanilię.
  2. Płatki owsiane zmielić malakserem najdrobniej jak się da. Wymieszać z proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do mokrych składników, dokładnie wymieszać, po czym połączyć z pokrojoną czekoladą. Odstawić do lodówki na 20-30 minut.
  3. Z ciasta uformować piramidki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170C przez 12-15 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciastka stwardnieją i przełożyć na blaszkę do ostygnięcia. Początkowo są dość miękkie, ale z czasem stwardnieją, choć będą raczej delikatne.
  4. Można też zrobić wersję szybszą, ale ciastka będą nieco inne, bardziej kruche i bardziej płaskie: Jajko utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone, lekko ostudzone masło, wanilię i dokładnie wymieszać. Dalej postępować jak w pierwszym przypadku, następnie ciasto odstawić na 10 minut. Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
CZYTAJ DALEJ  tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami
Uwagi
* bardzo miękkie, ale może też być masło rozpuszczone, instrukcja na końcu
** Można też kawałek laski wanilii zmielić w całości w młynku do kawy z 1-2 łyżkami płatków owsianych. I dla mnie tak jest najprościej.

A tutaj znajdziecie inne ciasteczka owsiane (trochę się już ich nazbierało):

[pt_view id=”c8a6ef8ofq”]
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Hej! Mam pytanie,w przepisie jest napisane „Wymieszać z sodą, proszkiem i solą”. Ta soda to pomyłka? Nie ma jej podanej w składnikach. Proszę o odpowiedź.

  2. Super ciacha! 😀 I zazdroszczę wakacji w Tajlandii <3 To musiało być wspaniałe przeżycie. Mam nadzieję, że też kiedyś będę miała okazję się tam wybrać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):