Ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami

 

Pamiętam jak dziś, jak pierwszy raz jadłam ciasto upside-down, wersję typowo amerykańską z ananasem (jak tutaj). Wilgotne ciasto z karmelizowanymi owocami, pieczone do góry nogami. Niesamowite. Wielokrotnie robiłam potem takie w domu, często używając też innych owoców: śliwek, brzoskwiń…. Tym razem poszłam o krok dalej i „odchudziłam” (według swoich standardów) tradycyjny przepis.

Przejdź prosto do przepisu

ciasto ze śliwkami upsidedown

Co to znaczy odchudziłam:

  • Zmniejszyłam ilość cukru i zastąpiłam go trzcinowym
  • Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zmniejszyłam jej ilość i dodałam mielonych migdałów

Dodałam też ricotty, bo chciałam żeby ciasto było wyjątkowo wilgotne, więc zrezygnowałam z masła.

ciasto ze śliwkami upsidedown

Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne, a za sprawą ricotty zyskuje pewne cechy sernika.

Innymi słowy rozpływa się w ustach.

ciasto ze śliwkami upsidedown

Surowe owoce pieką się w maśle i odrobinie cukru, dzięki czemu są pysznie skarmelizowane.

ciasto ze śliwkami upsidedown

ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami
 
na blaszkę o średnicy 20cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 duże śliwki, lub więcej małych
  • 80g mąki orkiszowej typ 700
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 250g ricotty
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie
  1. Ricottę przełożyć na sitko i pozostawić chwilę do odsączenia.
  2. W małym garnku wymieszać 3 pierwsze składniki i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość trochę zgęstnieje.
  3. W misce wymieszać mąkę, migdały, sodę, sól.
  4. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię i zamieszać.
  5. Do mokrych składników dodawać suche i delikatnie mieszając połączyć na gładką masę.
  6. Owoce umyć i pokroić w plasterki.
  7. Na dnie blaszki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować masło z cukrem, ułożyć pokrojone owoce i zalać masą.
  8. Piec w 180C ok. 35 minut, aż włożony patyk wyjdzie czysty. Forma może przeciekać, więc dobrze jest położyć pod nią kawałek papieru lub folii.
  9. Następnie poczekać do ostygnięcia. Odwrócić do góry nogami i schłodzić.
CZYTAJ DALEJ  Muffiny czekoladowe "nutella" z orzechami laskowymi i owocami
Uwagi
Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami.
Mąkę orkiszową można zastąpić białą pszenną. Albo razową na pół z białą.
Dno blaszki wykładamy papierem o mniejszej średnicy niż forma.

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
  W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Bardzo podoba mi się sposób w jaki „odchudziłaś” ciasto, jestem ogromnie ciekawa jego smaku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):