Drożdże suszone instant, czy świeże – które wybrać?

Czym są drożdże?

Drożdże to mikroskopijne grzyby, które odgrywają kluczową rolę w procesie fermentacji. W kontekście wypieków, ich głównym zadaniem jest przekształcanie cukrów w dwutlenek węgla i alkohol, co prowadzi do wzrostu ciasta i nadania mu charakterystycznej lekkości. Wśród dostępnych na rynku rodzajów drożdży wyróżniamy dwa: drożdże świeże i drożdże instant. Każde z nich ma swoje unikalne właściwości, zalety i wady, co sprawia, że ich wybór może być kluczowy w procesie pieczenia.

Drożdże świeże

Drożdże świeże, często nazywane drożdżami prasowanymi, mają postać małych, ciemnych kostek o charakterystycznym zapachu. Zawierają dużą ilość wilgoci, co sprawia, że są bardzo aktywne i potrzebują odpowiednich warunków do rozwoju. Najlepiej przechowywać je w lodówce i wykorzystać w krótkim czasie po otwarciu opakowania.

Jeśli chodzi o zalety drożdży świeżych, to na pewno jest to ich cena, mała kostka potrafi kosztować dosłownie 1-2 PLN. Poza tym wiele osób uważa, że taki rodzaj drożdży nadaje wypiekom głębszy i bardziej naturalny smak. No i w końcu prostota użycia – wystarczy dodać je do ciepłej wody i rozpuścić. To zdecydowane ułatwienie dla osób zaczynających dopiero przygodę z wypiekami.

Mimo swoich zalet świeże drożdże mają też kilka cech, które mogę mieć znaczenie przy wyborze. Chodzi przede wszystkim o ich trwałość. Drożdże świeże mają zdecydowanie krótszy okres przydatności w porównaniu do drożdży instant. Są też bardziej wrażliwe na przechowywanie w warunkach innych niż optymalne. Zbyt wysoka temperatura wpływa na nie negatywnie i przechowywanie w lodówce jest kluczowe dla zachowania wszystkich właściwości. Dodatkowo dochodzi do tego trudność w dawkowaniu, często robi się to “na oko” i może być to problem dla mniej doświadczonych piekarzy.

Drożdże instant

Drożdże instant to forma suchych drożdży, które zostały specjalnie przetworzone, aby zachować dłuższą trwałość. Nie mają już postaci małych bryłek, a drobnego jasnego proszku. Taki proces obróbki sprawia, że wszystkie wady drożdży świeżych zostają w praktyce wyeliminowane. Drożdże instant są bardziej odporne na warunki zewnętrzne, mają zdecydowanie dłuższy okres przydatności i nie muszą być (chociaż zaleca się) przechowywane w lodówce. Są też znacznie łatwiejsze w użyciu – można je dodać bezpośrednio do mąki, a i dawkowanie jest prostsze dzięki sypkiej formie.

CZYTAJ DALEJ  Zdrowy wybór na wielkanocny stół - ekologiczne mięsa i wędliny

Brak wielu wad drożdży świeżych nie oznacza, że wersja instant nie ma słabszych stron. Taki rodzaj drożdży może (chociaż nie musi) wykazywać się mniejszą aktywnością. Co to oznacza? Wydłużony czas wyrastania ciasta. Prócz tego niektórzy piekarze twierdzą, że wypieki z użyciem drożdży instant mają mniej wyrazisty smak. Tutaj zdania są jednak podzielone i często może to wynikać z osobistych preferencji.

Kiedy stosować drożdże świeże, a kiedy instant?

Zarówno drożdże świeże, jak i suche instant mają swoje wady i zalety. Jednak ostatecznie wybór jednego z rodzajów zależy głównie od konkretnego przepisu, a przede wszystkim preferencji piekarza. Kiedy zatem sięgnąć po drożdże świeże? Jeśli pieczesz tradycyjne chleby i ciasta i stawiasz na jak najbardziej intensywny smak – to może być twój wybór. Ciasto będzie również szybciej wyrastało, co też może mieć znaczenie dla pieczących “na ostatnią chwilę”.

Z drugiej strony mamy drożdże instant suszone. To przede wszystkim wygoda i spokojna głowa. Nie musisz się martwić o rozpuszczanie drożdży w wodzie ani o to, że zepsują się po kilku dniach i będą do wyrzucenia. Łatwa w przechowywaniu i dawkowaniu forma to też zaleta, szczególnie jeśli pieczesz mniej regularnie. To również bardziej ekonomiczne rozwiązanie. Wyższa cena idzie w parze ze znacznie wyższą wydajnością, która przewyższa kilkukrotnie drożdże świeże.

Dawkowanie drożdży

Dawkowanie drożdży różni się w zależności od ich formy i jak nietrudno się domyślić, znacznie więcej trzeba będzie dodawać drożdży świeżych. Ogólnie przyjętą normą jest, aby na każde opakowanie mąki 500 g przeznaczać około 25 g świeżych drożdży. Zdecydowanie wskazane jest rozpuszczenie ich w wodzie lub mleku i dodanie do reszty składników w taki sposób.

W przypadku drożdży instant 25 g jest dawką zdecydowanie zbyt dużą. Ze względu na ich wysoką wydajność stosowana ilość jest kilkukrotnie mniejsza. Na 500 g mąki wystarczy około 5-7 g, które można dodać bezpośrednio do reszty suchych składników.

CZYTAJ DALEJ  Jadalne kwiaty, które możesz dodać do swoich potraw

Podsumowanie

Zarówno drożdże świeże, jak i instant mają swoje miejsce w kuchni. Wybór odpowiedniego rodzaju drożdży zależy głównie od indywidualnych preferencji. Dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki i szybkość działania, drożdże świeże będą idealnym wyborem. Z kolei dla tych, którzy stawiają na wygodę i dłuższe przechowywanie, drożdże instant mogą okazać się bardziej praktyczne. Kluczowe jest dostosowanie rodzaju drożdży do konkretnego wypieku, co pozwoli uzyskać najlepsze rezultaty.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *