Pyszne delikatne faworki z milionem bąbelków

Faworki, oczywiście tylko te domowe, darzę wielką miłością i choć wiem, że nie bardzo pasują tutaj tematycznie, bo co by nie było smażone placki z mąki pszennej do najzdrowszych nie należą, to jednak postanowiłam spróbować was zainspirować do ich zrobienia.W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku, a ich jedzenie daje tyle radości!! (oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością).

Przejdź prosto do przepisu

faworki

Widzicie ile mają bąbelków?? Czyż nie są cudne? To zasługa wtłaczania powietrza poprzez składanie ciasta i uderzanie wałkiem. Wystarczy to zrobić kilka razy.

Następnie ciasto rozwałkowujemy maksymalnie cienko i kroimy (ja lubię krótsze, ok 10 cm, żeby się nie łamały). W Środku robimy nacięcia, przez które wywijamy ciasto.

faworki

Smażymy na maksymalnie rozgrzanym tłuszczy (smalcu, oleju..) po kilka sekund z każdej strony. Ja lubię je delikatnie przypiec i smażę po 5 na raz.

faworki

Na koniec, po ostudzeniu, posypujemy porządną porcją cukru pudru. Smacznego !!

DSC_7049

pyszne delikatne faworki z milionem bąbelków
 
Na dość dużą porcję. Na zdjęciach faworki z połowy składników.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • ok. 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i wymieszać.
  2. Dodać żółtka, wódkę i stopniowo dodawać śmietanę. Zagnieść ciasto i chwilę wyrabiać. Powinno być dość twarde i nieklejące. Przykryć folią i odstawić na pół godziny.
  3. Teraz ciasto powinno być znacznie miększe. Chwilę wyrabiać. Następnie uderzać wałkiem i składać ciasto, w celu wtłoczenia jak największej ilości powietrza. Opcjonalnie można składać i rozwałkowywać.
  4. Ciasto przekroić na pół, delikatnie podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto. Im cieniej tym faworki będą delikatniejsze.
  5. Ciasto pokroić na ok. 2 x 10 cm paski, w środku faworka zrobić nacięcie i wywinąć przez nie ciasto. (Najlepiej to zrobić stosunkowo szybko, zanim faworki zaczną wysychać. W sensie najpierw wszystkie wywinąć, potem smażyć.)
  6. Na patelni albo w garnku bardzo dobrze rozgrzać tłuszcz, ok 2 cm głębokości. (dobrze przed wrzuceniem większej ilości zrobić próbę). Faworki smażyć po kilka sekund na każdej stronie, przełożyć na papier kuchenny i następnie na kratkę do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem i zajadać !
CZYTAJ DALEJ  Pieczona pierś kaczki z musem jabłkowo-winnym i kluskami śląskimi z dynią
Uwagi
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

    • dzięki! z tym chrupkie to może trochę ciężko dostrzec, ale faktycznie wyszły nieźle 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):