Czy wiecie, że hummus z dyni to danie, które nie tylko zdobi stoły Bliskiego Wschodu, ale także znakomicie wpisuje się w naszą polską tradycję kulinarnej jesieni? Spróbujcie, a przekonacie się sami!
Hummus z dyni – składniki
Podstawowe składniki:
- 1 mała dynia hokkaido (około 500g), obrana i pokrojona na kawałki
- 1 puszka ciecierzycy (400g), odsączona i spłukana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Alternatywy i dodatki:
- Papryka w proszku lub pieprz cayenne dla odrobiny pikanterii
- Świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
- Kminek, dla dodania głębokiego smaku
- Oliwa z oliwek do polania
Hummus z dyni – przepis krok po kroku
- Dynia na start: Rozpocznijmy od upieczenia dyni. Wyłóżcie ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skropcie oliwą z oliwek, a następnie posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż będzie miękka.
- Tworzenie bazy hummusu: W dużej misce połączcie upieczoną dynię, ciecierzycę, czosnek, tahini, sok z cytryny oraz oliwę. Wszystko dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Możecie dodać trochę wody, jeśli hummus z dyni wydaje się zbyt gęsty.
- Dodanie przypraw: Teraz czas dodać Wasze ulubione przyprawy. Papryka w proszku, pieprz cayenne, czy kminek, wszystko zależy od Waszych upodobań. Doprawcie hummus z dyni na swój sposób.
- Degustacja i finalne szlify: Sprawdźcie smak i konsystencję hummusu z dyni, doprawcie według własnego uznania. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajcie więcej oliwy lub wody.
- Podawanie: Przełóżcie hummus z dyni na półmisek, udekorujcie dodatkową oliwą i świeżymi ziołami. Smakuje znakomicie z pieczywem pita, krakersami czy świeżymi warzywami.
- Smacznego! Cieszcie się smakiem tego wyją
Niezbędne sprzęty w domu. Co warto mieć?
Urządzając dom, możesz się zastanawiać, w jakie sprzęty zainwestować, a z których możesz zrezygnować. W sklepach jest wiele propozycji, dlatego...
Czytaj dalej
Poszukiwanie równowagi między pracą a życiem prywatnym
Odkryj skuteczne metody na utrzymanie równowagi między pracą a życiem osobistym. Sprawdź, jak elastyczność pracy zdalnej może pomóc w osiągnięciu...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zastanawia mnie czy używając zawekowanego musu z dyni (https://przepisykrokpokroku.pl/mus-dyniowy-do-sloikow/) efekt będzie podobny. Pozdrawiam