No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw ????. Ale kupiłam tyle pysznych, letnich okazów, że po prostu musiałam, ale nie ukrywam, że na krem z bakłażana miałam ochotę już od jakiegoś czasu. A co najlepiej wzmocni jego smak i przy okazji jest bardzo prowansalskie? Oczywiście pomidory i papryka !
A teraz pytanie za 100 punktów! Co dać na górę? Mogą być oczywiście grzanki, może być starty ser, ale gdyby tak dać coś serowego, co jednocześnie jest chrupiące? Myślę o chipsach z parmezanu, które są pyszne i tak proste w przygotowaniu.
Wystarczy ułożyć górki ze startego sera, zapiec i voila, po 5 minutach mamy takie oto cuda!
A sama zupa bardzo mi smakuje, jest dość gęsta, nie doprawiona niczym poza solą i pieczonym czosnkiem. Taka kwintesencja lata!
- 2 małe bakłażany (ok. 600 g)
- 2 papryki (ok. 450 g)
- kilka pomidorów najlepiej podłużnych (ok. 500 g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek i masło
- 1-2 garści startego parmezanu
- bazylia i śmietana do podania
- Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pokroić na 1cm plastry, a pomidory przekroić na pół.
- Bakłażana posypać solą i pozostawić na 30 min., po czym opłukać i osuszyć.
- Warzywa ułożyć razem z czosnkiem na blasze wyłożonej papierem lub folią*, polać oliwą i piec przez ok. 30-35 minut w 180C, aż będą miękkie.
- W garnku podsmażyć na maśle pokrojonego pora (jasną część) i obraną, pokrojoną marchewkę. Dolać 800 ml wody i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Z pomidorów ściągnąć skórę i opcjonalnie z papryki też. Paprykę przekroić i wyciągnąć pestki. Czosnek obrać. Upieczone warzywa dodać do garnka i gotować kolejne 10 minut. Zmiksować na gładko blenderem ręcznym, w razie potrzeby dodać więcej wody. Dosolić i ew. dopieprzyć do smaku.
- Chipsy z parmezanu: na papierze do pieczenia ułożyć górki ze startego parmezanu i piec w 180C przez 5-7 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Należy uważać, bo łatwo je spalić.
- Zupę podawać ze śmietanką, świeżą bazylią i chipsami.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Świetny przepis, uwielbiam tego typu zupki. Na pewno wypróbuję 🙂
Zupy krem to u nas ostatnio pozycja obowiązkowa. Bakłażan też ^^ Więc na pewno wypróbujemy Twój przepis 🙂
bakłażana jem prawie codziennie! dziś znowu kupiłam 🙂 mam nadzieję, że spróbujecie i że zasmakuje! nie zapominajcie o chipsach 😀
ależ to smakowicie brzmi i wygląda!
Genialna zupka! A te chipsy muszą z nią doskonale się komponować. W sam raz smak dla mnie 🙂
chipsy super z zupą jak i bez 😉
Upały też w Polsce 🙂 Świetna lekka przekąska – tak jak lubię 🙂