krewetki słodko-kwaśne z batatem i mango

Wyjazd do Polski skończył się bezowocnie tym razem (jeśli chodzi o nowe wpisy), a miałam takie wielkie plany! Wszędzie było tyle pięknych pomidorów, dyni, śliwek i gruszek, aż przykro mi było przechodzić obojętnie. Ale tak to jest jak się przyjeżdża na chwilę, w dodatku przede wszystkim na wesele (które było baardzo udane tak na marginesie). Dlatego byłam zadowolona, gdy już wróciłam do Nicei, poszłam na zakupy jedzeniowe i mogłam sama sobie coś ugotować 😉 Jako jedne z pierwszych przygotowałam krewetki słodko-kwaśne z batatem i mango, które mogłabym jeść codziennie!

krewetki-slodko-kwasne01

Typowy sos słodko kwaśny zawiera ananasa, ale też paprykę i pomidory. I tradycyjna wersja jest super. Ale po pierwsze, chciałam wpakować więcej warzyw, po drugie, dostałam akurat piękne mango, a po trzecie, wersja oryginalna jest dla mnie aż za intensywna (zbyt kwaśno-słodka).

krewetki-slodko-kwasne02 krewetki słoko kwaśne z batatem i mango

Moja wersja jest bardziej stonowana, za sprawą mango bardziej słodka, a za sprawą batata syta i zdrowa! A dlaczego?

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”  Żródło.

krewetki słodko kwaśne z batatem i mango

krewetki słodko kwaśne z batatem i mango
 
2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g surowych krewetek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili lub wg uznania
  • 1 średni batat (ok. 400 g)
  • 500 g pomidorów
  • 2 małe lub 1 większe mango (ok. szklanka pokrojonego miąższu)
  • 2 łyżki sosu sojowego + sok z 1 limonki (4 łyżki) + łyżeczka cukru
  • ryż oraz zielona cebulka do podania (pokrojona biała część)
Przygotowanie
  1. Krewetki obrać (zostawiając ogonki) i wstępnie podsmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce masła (dokończą się w warzywach). Przełożyć do miski. Do patelni dodać trochę więcej masła, pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz chili i smażyć 5-10 minut na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Drobno posiekać. Batata obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Wszystko dodać do cebuli i papryki. Delikatnie posolić (1-2 duże szczypty) i gotować 15-20 minut, aż batat będzie prawie dobry (ja lubię gdy jest jędrny, nie za miękki).
  3. Sosu nie wychodzi za dużo i można zwiększyć jego ilość dodając 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w ½ szklanki wody. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
  4. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do warzyw (część można zostawić do podania). Dodać też krewetki oraz sos sojowy, limonkę i cukier i gotować kilka kolejnych minut. Doprawić do smaku: dodać więcej sosu sojowego, cukru czy limonki wg uznania.
  5. Podawać z ryżem i zieloną cebulką.
CZYTAJ DALEJ  sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Ale smakowicie i aromatycznie wyglądają te zdjęcia. Nic tylko bym zjadła! Bez krewetek oczywiście, bo na nie mam uczulenie, ale czuję że również pysznie sprawdziłby się indyk albo tofu 🙂

  2. A wiesz, że ja nigdy krewetek nie próbowałam bo jakoś wydaje mi się, że mi nie posmakują… 😀 Ale całe danie prezentuje się bardzo smacznie, więc jakbym miała próbować to tylko z takim pysznym sosem!

    • poważnie? aż trudno uwierzyć!;) na pierwszy raz proponuje po prostu z czosnkiem i pietruszką <3

  3. Uwielbiam krewetki, więc jestem przekonana, że i takie połączenie bym polubiła 🙂
    /foxydiet.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):