Wyjazd do Polski skończył się bezowocnie tym razem (jeśli chodzi o nowe wpisy), a miałam takie wielkie plany! Wszędzie było tyle pięknych pomidorów, dyni, śliwek i gruszek, aż przykro mi było przechodzić obojętnie. Ale tak to jest jak się przyjeżdża na chwilę, w dodatku przede wszystkim na wesele (które było baardzo udane tak na marginesie). Dlatego byłam zadowolona, gdy już wróciłam do Nicei, poszłam na zakupy jedzeniowe i mogłam sama sobie coś ugotować 😉 Jako jedne z pierwszych przygotowałam krewetki słodko-kwaśne z batatem i mango, które mogłabym jeść codziennie!
Typowy sos słodko kwaśny zawiera ananasa, ale też paprykę i pomidory. I tradycyjna wersja jest super. Ale po pierwsze, chciałam wpakować więcej warzyw, po drugie, dostałam akurat piękne mango, a po trzecie, wersja oryginalna jest dla mnie aż za intensywna (zbyt kwaśno-słodka).
Moja wersja jest bardziej stonowana, za sprawą mango bardziej słodka, a za sprawą batata syta i zdrowa! A dlaczego?
„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej” Żródło.
- 400 g surowych krewetek
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili lub wg uznania
- 1 średni batat (ok. 400 g)
- 500 g pomidorów
- 2 małe lub 1 większe mango (ok. szklanka pokrojonego miąższu)
- 2 łyżki sosu sojowego + sok z 1 limonki (4 łyżki) + łyżeczka cukru
- ryż oraz zielona cebulka do podania (pokrojona biała część)
- Krewetki obrać (zostawiając ogonki) i wstępnie podsmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce masła (dokończą się w warzywach). Przełożyć do miski. Do patelni dodać trochę więcej masła, pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz chili i smażyć 5-10 minut na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Drobno posiekać. Batata obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Wszystko dodać do cebuli i papryki. Delikatnie posolić (1-2 duże szczypty) i gotować 15-20 minut, aż batat będzie prawie dobry (ja lubię gdy jest jędrny, nie za miękki).
- Sosu nie wychodzi za dużo i można zwiększyć jego ilość dodając 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w ½ szklanki wody. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
- Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do warzyw (część można zostawić do podania). Dodać też krewetki oraz sos sojowy, limonkę i cukier i gotować kilka kolejnych minut. Doprawić do smaku: dodać więcej sosu sojowego, cukru czy limonki wg uznania.
- Podawać z ryżem i zieloną cebulką.
Ale smakowicie i aromatycznie wyglądają te zdjęcia. Nic tylko bym zjadła! Bez krewetek oczywiście, bo na nie mam uczulenie, ale czuję że również pysznie sprawdziłby się indyk albo tofu 🙂
bez krewetek też powinno być pusznie 😉
A wiesz, że ja nigdy krewetek nie próbowałam bo jakoś wydaje mi się, że mi nie posmakują… 😀 Ale całe danie prezentuje się bardzo smacznie, więc jakbym miała próbować to tylko z takim pysznym sosem!
poważnie? aż trudno uwierzyć!;) na pierwszy raz proponuje po prostu z czosnkiem i pietruszką <3
Uwielbiam krewetki, więc jestem przekonana, że i takie połączenie bym polubiła 🙂
/foxydiet.blogspot.com