Jakie są najszybsze obiady? Pewnie makarony, bo można je zrobić w 12 minut. Jednym z takich, który robię bardzo podobnie od wielu lat, to makaron z tuńczykiem i pomidorami. Takie a la puttanesca, choć on raczej kojarzy mi się z anchois. Jest ekspresowy w wykonaniu i składniki mam zawszę pod ręką.

A oto one: makaron, tuńczyk, pomidory, oliwki, kapary i czosnek. No i do wykończenia parmezan i pietruszka, którą pokrojoną trzymam w zamrażalniku.
przejdź prosto do przepisu
Jest to idealny obiad awaryjny i doskonały dla osób, które ogólnie nie lubią gotować. Wystarczy wszystko wrzucić na patelnię i nie trzeba nic kroić poza czosnkiem (dlatego go czasem pomijam:D ), pod warunkiem, że kupimy pomidory już posiekane. A jest pyszny. I pożywny.

Składniki (porcja dla 2 osób):
makaron (ok. 200g)
puszka tuńczyka
puszka pomidorów pokrojonych
duża łyżka kaparów
2 łyżki oliwek
2-3 ząbki czosnku
Sposób:
Ugotować makaron.
Czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać kapary i oliwki, smażyć jeszcze chwilę i dodać pomidory. Chwilę poddusić, dodać tuńczyka i sos gotowy.
Sos wymieszać z makaronem, dodać pietruszki. Na koniec posypać parmezanem. Smacznego 🙂
Warzywa ekologiczne – dlaczego warto je wybierać? Sprawdzamy!
Transformacja kuchni domowej w kuchnię kreatywną. Jak sprzęt wpływa na jakość zdrowych potraw?
Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?






