ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami (niskowęglowodanowe)

Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowychbananowych, plackach bananowych czy cieście cytrynowym z ricottą. A jeśli mowa o orzechach, to nie można zapomnieć o kokosie, który jest bardzo zdrowy, zawiera dużo dobrych tłuszczy i błonnika i jest słodki, choć nie zawiera dużo węglowodanów. Do tego jest łatwo dostępny i niedrogi! Dodać do niego słodkie, młode marchewki i powstanie pyszne ciasto marchewkowe.

Przejdź prosto do przepisu

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe

O zaletach kokosa, a dokładniej oleju kokosowego tutaj pisała koleżanka Klaudia, ze zdrowokracja.pl. Oprócz kokosa dodałam standardowo mielonych migdałów, pekanów, masła orzechowego (tutaj znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe), a ze słodzików tylko 60g miodu. Mimo to, za sprawą marchewki i kokosa ciasto jest dość słodkie. Polewę zrobiłam z wiórków kokosowych z masłem i 1 łyżeczką miodu.

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe

Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone. Następnego dnia nawet lepiej niż pierwszego. I jest idealne na śniadanie, przekąskę albo jako coś słodkiego po obiedzie. Dodam tylko, że mimo iż jest dość dużo kokosa, to jest on prawie niewyczuwalny.

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe

A propos węglowodanów: jeden kawałek ok. 80 g (zakładając ze ciasto pokroimy na 10 części) zawiera ok. 17,3g węglowodanów i aż 4,2g błonnika. Zatem na czysto mamy ok. 13g węglo (głównie z miodu i marchewki) z czego 6 g mamy z miodu. Więc można pominąć miód i będzie tylko 7 g.

Wartości odżywcze wyliczyłam na tej stronie i porównałam z tą stroną, zatem dane są czysto informacyjne.

niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe
 
10 porcji ok. 80g
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych (130g)
  • kilka marchewek (200g)
  • 50g pekanów (lub orzechów włoskich)
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki masła orzechowego (np. z migdałów i pestek słonecznika)
  • 1 łyżka + łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • duża szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40g masła lub oleju kokosowego
CZYTAJ DALEJ  Tortilla meksykańska z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą
Przygotowanie
  1. Marchewkę obrać (lub tylko umyć) i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  2. Szklankę kokosa (85g) zmielić w blenderze, dodać migdały mielone, sodę, sól i cynamon i chwilę mielić.
  3. Dodać jajka, masło orzechowe, miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masa wychodzi gęsta.
  4. Masę połączyć z marchewką i połową pokrojonych (lub połamanych na mniejsze kawałki) pekanów.
  5. Masę przełożyć do blachy (15x30cm, wtedy ciasto będzie płaskie jak na zdjęciach, albo mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 25-30 min., aż będzie sprężyste i ładnie przypieczone.
  6. Przygotować polewę: w mikserze mielić ½ szklanki kokosa (45 g) aż zacznie się upłynniać. Dodać masło i łyżeczkę miodu i miksować na gładko. Dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozłożyć na ostudzonym cieście i posypać pozostałymi pekanami.
Uwagi
Spokojnie można ciasto upiec w foremce do muffinów lub mniejszej blasze niż ja zastosowałam (ciasto będzie wyższe, zatem będzie pewnie trzeba wydłużyć czas pieczenia).
Wartości odżywcze
Porcja: ok. 80g Kalorii: 300 Tłuszcz: 23,7 Tłuszcz nasycony: 12,9 Tłuszcz nienasycony: 8,8 Węglowodany: 17,3 Cukier: 9,9 Błonnik: 4,2 Białko: 6,6
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta marchewkowego!!! Po prostu przepyszne! Najlepszy przepis ever! Super konsystencja, wilgotność, smak i skadniki, jakich szukałam . Będę powtarzać (za szybko znika z talerzy;))
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

  2. Takiego ciasta marchewkowego szukałam bardzo długo. Już siedzi w piekarniku w formakach muffinowych, bo niestety keksówka gdzieś zaginęła:)

  3. Ja tam bardzo lubię węglowodany 🙂 A ciasto bardzo mi się podoba – uwielbiam takie bogato nadziane orzechami i innymi dobrociami 😉 A marchewka to moje ulubione warzywo 😉

  4. Wspaniałe i zapewne przepyszne ciasto. A do tego śliczne zdjęcia.
    W ogóle bardzo ładny blog pełen ciekawych przepisów
    Pozdrawiam
    I będę zaglądać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):