Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych, plackach bananowych czy cieście cytrynowym z ricottą. A jeśli mowa o orzechach, to nie można zapomnieć o kokosie, który jest bardzo zdrowy, zawiera dużo dobrych tłuszczy i błonnika i jest słodki, choć nie zawiera dużo węglowodanów. Do tego jest łatwo dostępny i niedrogi! Dodać do niego słodkie, młode marchewki i powstanie pyszne ciasto marchewkowe.
O zaletach kokosa, a dokładniej oleju kokosowego tutaj pisała koleżanka Klaudia, ze zdrowokracja.pl. Oprócz kokosa dodałam standardowo mielonych migdałów, pekanów, masła orzechowego (tutaj znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe), a ze słodzików tylko 60g miodu. Mimo to, za sprawą marchewki i kokosa ciasto jest dość słodkie. Polewę zrobiłam z wiórków kokosowych z masłem i 1 łyżeczką miodu.
Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone. Następnego dnia nawet lepiej niż pierwszego. I jest idealne na śniadanie, przekąskę albo jako coś słodkiego po obiedzie. Dodam tylko, że mimo iż jest dość dużo kokosa, to jest on prawie niewyczuwalny.
A propos węglowodanów: jeden kawałek ok. 80 g (zakładając ze ciasto pokroimy na 10 części) zawiera ok. 17,3g węglowodanów i aż 4,2g błonnika. Zatem na czysto mamy ok. 13g węglo (głównie z miodu i marchewki) z czego 6 g mamy z miodu. Więc można pominąć miód i będzie tylko 7 g.
Wartości odżywcze wyliczyłam na tej stronie i porównałam z tą stroną, zatem dane są czysto informacyjne.
- ½ szklanki migdałów mielonych (50g)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych (130g)
- kilka marchewek (200g)
- 50g pekanów (lub orzechów włoskich)
- 3 jajka
- ¼ szklanki masła orzechowego (np. z migdałów i pestek słonecznika)
- 1 łyżka + łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- duża szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 40g masła lub oleju kokosowego
- Marchewkę obrać (lub tylko umyć) i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
- Szklankę kokosa (85g) zmielić w blenderze, dodać migdały mielone, sodę, sól i cynamon i chwilę mielić.
- Dodać jajka, masło orzechowe, miód. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masa wychodzi gęsta.
- Masę połączyć z marchewką i połową pokrojonych (lub połamanych na mniejsze kawałki) pekanów.
- Masę przełożyć do blachy (15x30cm, wtedy ciasto będzie płaskie jak na zdjęciach, albo mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 25-30 min., aż będzie sprężyste i ładnie przypieczone.
- Przygotować polewę: w mikserze mielić ½ szklanki kokosa (45 g) aż zacznie się upłynniać. Dodać masło i łyżeczkę miodu i miksować na gładko. Dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozłożyć na ostudzonym cieście i posypać pozostałymi pekanami.
Jeszcze nie jadłam tak pysznego ciasta marchewkowego!!! Po prostu przepyszne! Najlepszy przepis ever! Super konsystencja, wilgotność, smak i skadniki, jakich szukałam . Będę powtarzać (za szybko znika z talerzy;))
Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Takiego ciasta marchewkowego szukałam bardzo długo. Już siedzi w piekarniku w formakach muffinowych, bo niestety keksówka gdzieś zaginęła:)
Ja tam bardzo lubię węglowodany 🙂 A ciasto bardzo mi się podoba – uwielbiam takie bogato nadziane orzechami i innymi dobrociami 😉 A marchewka to moje ulubione warzywo 😉
marchewki szczególnie jak są młode;)
Wspaniałe i zapewne przepyszne ciasto. A do tego śliczne zdjęcia.
W ogóle bardzo ładny blog pełen ciekawych przepisów
Pozdrawiam
I będę zaglądać 🙂
bardzo mi miło;)
Witam czy można wiórki kokosa zastąpić mąka kokosowa??? Pozdrawiam