Oponki z mascarpone

Czasami warto poeksperymentować w kuchni, a jednym z tych eksperymentów, które z pewnością warto przeprowadzić, jest przygotowanie oponek z mascarpone. Wyjątkowa kremowość tego włoskiego serka doda oponkom delikatności, a jednocześnie zachowa tradycyjny smak, który znamy i kochamy. Idealne na spotkanie z rodzeństwem, przyjaciółmi lub jako smaczny dodatek do kawy. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem na te wyjątkowe wypieki.

Oponki z mascarpone – składniki

Na około 20 oponek:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej roślinny do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Alternatywy:

  • Zamiast serka mascarpone, można użyć gęstego serka śmietankowego lub ricotty.
  • Do aromatyzacji można dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.

Oponki z mascarpone – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta: W misce zmiksuj serek mascarpone, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto na gładką masę.
  2. Formowanie oponkek: Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Wytnij okrągłe kształty, używając specjalnej foremki lub szklanki. W środku każdej oponki zrób mniejszy otwór.
  3. Smażenie oponek z mascarpone: Rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy do temperatury 180°C. Smaż oponki po kilka na raz przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  4. Odsączanie: Wyjmij oponki z mascarpone łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
  5. Podawanie: Posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *