Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej wykorzystaniem, […]
wegańskie
pieczone placki z kukurydzą
4 komentarzeCzas na kukurydzę. Tak jak nie lubię tej z puszki, tak uwielbiam tę z kolby. Najczęściej jem ją po prostu […]
owoce suszone w piekarniku
4 komentarzeBorówki czy maliny do granoli? Ciastek? Muffinów? Oczywiście zazwyczaj najlepszą są te świeże, jednak nie zawsze mamy je akurat pod […]
ekspresowa owsianka czekoladowa
4 komentarzeCo kocham najbardziej na świecie? Czekoladę oczywiście! Jestem czekoladowym potworem. Przyznaje się. Ale nie oznacza to, że codziennie zjadam całą tabliczkę. […]
mrożony sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
6 komentarzyPrzedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców z malinami […]
tarta czekoladowa z orzechami laskowymi (bez pieczenia, bez cukru)
14 komentarzyTo wracam po krótkiej przerwie! Trochę mnie nie było, ponieważ przyjechałam do Polski i jak to zwykle bywa, nie mam […]
pieczony kalafior z ciecierzycą z kremowym sosem z awokado
2 komentarzePieczony kalafior z ciecierzycą oryginalnie powstał jako baza do sałatki, jednak nigdy tam nie trafił, ponieważ został pochłonięty jako przekąska z […]
domowa pasta zielone curry
2 komentarzePasta zielone curry to chyba kwintesencja Tajlandii, kolendra, trawa cytrynowa i liście limonki, chili, imbir i czosnek, czyli wszystko, co najlepsze, zamknięte […]
zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
4 komentarzeZielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Sięgam po […]
sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
4 komentarzeJak widać po załączonych obrazkach, znowu będziemy rozmawiać o szparagach. Ale sezon w Nicei już w pełni, więc korzystam, póki […]
jednogarnkowy makaron z ricottą i warzywami
9 komentarzyKto nie lubi dań jednogarnkowych, są proste i zazwyczaj szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze, potrzebny jest tylko jeden garnek! Szczególnie przydatne w przypadku, […]
zielone minestrone, czyli wiosenna zupa ze szparagami, szpinakiem i kapustą
3 komentarzeSkoro przez najbliższy czas ma być mowa o oczyszczaniu/gubieniu zbędnych kilogramów, nie może zabraknąć zupy! A jaką jem najchętniej, gdy […]
domowe najlepsze: mleko roślinne
3 komentarzeMleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, choć teoretycznie powinno się je nazywać sokiem. Moje ulubione to zdecydowanie kokosowe, a […]
ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
8 komentarzyRyż na mleku bardzo często zdarzało mi się kupować, miałam na jego punkcie małą obsesję w pewnym okresie. Niestety próby robienia go […]
kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
9 komentarzyNie od dziś wiadomo, że warzywne kotleciki/burgery/placki są świetne. Raz, zjadamy porządną porcję warzyw, dwa, można wykorzystać resztki z obiadu oraz trzy, […]