Pierwsza prawda na dziś jest taka: jeśli coś można kupić, to na pewno można to zrobić samemu w domu. Druga: wszystkie […]
wegańskie
cytryny marynowane w soli morskiej, confit z cytryn albo po prostu kiszone cytryny
0 komentarzyCo to właściwie są kiszone cytryny? W Polsce mamy kiszone ogórki i kapustę, w Azji kimchi (czyli kiszone warzywa, przede wszystkim kapustę), […]
domowe najlepsze: tortille kukurydziane
11 komentarzyTortille kukurydziane są jednym z moich ulubionych chlebków. Dość często jem tacos, quesadillas, jednak trochę mnie zniechęca skład tych kupnych, nie […]
bardzo chrupiąca granola z orzechami
3 komentarzePisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga […]
minestrone z pieczonymi warzywami, orkiszem i skórką cytrynową
0 komentarzyW końcu poczułam na bazarku wiosnę. Wszędzie było pełno pięknych, młodych warzyw, uśmiechniętych ludzi i zapach kwiatów w powietrzu. Najbardziej zależało mi […]
ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą bez mąki
3 komentarzeCiastka nie dość, że mocno czekoladowe, to z białą czekoladą, chrupiącymi orzechami i na dodatek bez mąki! Czy naprawdę muszę […]
koktajl z burakiem i batatem
0 komentarzyCzasem, z przyczyn różnych, głównie lenistwa, robię sobie na śniadanie koktajl. A, że jest to śniadanie, pakuje dużo rożnych dobroci: orzechów, […]
masło orzechowe z migdałów, nerkowców i nasion słonecznika
8 komentarzySposób przygotowanie masła orzechowego został opatentowany przez amerykańskiego lekarza John Harvey Kellogg w XIX wieku, tego samego co wynalazł płatki kukurydziane. […]