I znowu batat, tym razem w towarzystwie buraka, sera koziego i łososia wędzonego. Burak jest ponoć najlepszym przyjacielem sera koziego, ser kozi doskonale dogaduje się z łososiem, a batat wszędzie wygląda dobrze.
Przejdź prosto do przepisu
Żeby było bardziej pożywne dodałam trochę quinoy, bądź komosy ryżowej (bo był to nasz obiad). Quinoa to takie świetne pseudozboże, zawierające duże ilości białka, minerałów, witamin, dobrych tłuszczów. Do tego jest przepyszna i chrupiąca.
sałatka burakiem, batatem, serem kozim i łososiem wędzonym
2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 1 średni burak
- 1 średni batat
- pół roladki sera koziego (może być inny ser np. mozarella)
- opakowanie łososia wędzonego w plastrach (ok. 100g)
- ¾ kubka quinoy
- trochę liści: rukoli, roszponki, szpinaku (może być dowolna sałata, albo można ja zupełnie pominąć)
- sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, łyżka octu balsamicznego, ok. ½ łyżeczki soli, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
- Batata i buraka umyć, wysuszyć i piec w całości w piekarniku nagrzanym do 190C przez około godziny (30-90min w zależności od wielkości) do miękkości.
- Quinoę opłukać zimną wodą, przesypać do garnka, dodać trochę mniej niż 1,5 kubka wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 12-15 min. aż do całkowitego wchłonięcia wody. Wyłączyć gaz, nie ściągać pokrywki przez kolejne 5 min. Następnie przesypać na sitko, żeby quinoa trochę wystygła i wyschła.
- Buraka i batata obrać i pokroić w plastry.
- Przygotować sos: zmieszać wszystkie składniki, dosolić do smaku i wcisnąć trochę soku z cytryny.
- Ser pokroić w plastry.
- Na talerzu ułożyć wszystkie składniki i polać sosem.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.