Tuńczyka trzymam w szafce awaryjnie i świetnie się sprawdza, gdy nie mam zbyt wielu składników, czy pomysłów.. Można z jego udziałem przygotować makaron, pastę z jajkiem lub oczywiście sałatkę. Zazwyczaj robię wersję bardziej nicejską (w końcu tu mieszkam ! ), ale ostatnio nie miałam prawie żadnych warzyw (nie licząc mixu sałat), za to znalazło się trochę owoców i tak, trochę przez przypadek, powstała dzisiejsza sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem oraz miętą. W końcu ryby pasują do cytrusów 😉
Grejpfruta wyfiletowałam. Jabłko pokroiłam. Dodałam zielonej cebulki i wspomnianej mięty. Polałam oliwą i skropiłam cytryną. I tyle. Nie dodałam nawet soli.
Jeśli nie wiesz jak filetować cytrusy, na youtubie znajdziesz mnóstwo filmików, np. tutaj.
Sałatka z tuńczykiem i grejpfrutem idealna na odchudzanie !
Bonusem jest fakt, że taka sałatka jest super lekka i idealnie się nadaje na wiosenne oczyszczanie/odchudzanie 😀
Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających – mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Źródło.
Przez kilka kolejnych tygodni mam zamiar jeść trochę lżej, bo w końcu zaraz zaczyna się sezon plażowy! A co znaczy lżej? Mniej soli, węglowodanów, ograniczyć do minimum cukry i wszelkie przetwory z białej mąki. Oprócz tego ćwiczę sobie na youtubie ze wspaniałą Kat, dzięki której ćwiczenia stały się przyjemnością! Zawsze jest rozgrzewka i rozciąganie, dużo na nogi i ręce. Bez pierdu pierdu. Polecam. Tutaj znajdziesz wyzwanie, które obecnie robię.
- puszka tuńczyka
- 1 grejpfrut
- 1 jabłko
- 2-3 garści dowolnej sałaty (lub mixu)
- sok z cytryny, oliwa
- ew. prażony słonecznik lub orzechy do posypania
- Grejpfruta wyfiletować (u góry link do filmiku, który pokazuje jak to robić).
- Jabłko umyć i pokroić.
- Na talerzu ułożyć sałatę, tuńczyka i owoce. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Opcjonalnie posypać słonecznikiem lub orzechami.
Wyśmienita! 🙂