sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem i miętą idealna na wiosenne odchudzanie

Tuńczyka trzymam w szafce awaryjnie i świetnie się sprawdza, gdy nie mam zbyt wielu składników, czy pomysłów..  Można z jego udziałem przygotować makaron, pastę z jajkiem lub oczywiście sałatkę. Zazwyczaj robię wersję bardziej nicejską (w końcu tu mieszkam ! ), ale ostatnio nie miałam prawie żadnych warzyw (nie licząc mixu sałat), za to znalazło się trochę owoców i tak, trochę przez przypadek, powstała dzisiejsza sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem oraz miętą. W końcu ryby pasują do cytrusów 😉

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem, jabłkiem i miętą

Grejpfruta wyfiletowałam. Jabłko pokroiłam. Dodałam zielonej cebulki i wspomnianej mięty. Polałam oliwą i skropiłam cytryną. I tyle. Nie dodałam nawet soli.

Jeśli nie wiesz jak filetować cytrusy, na youtubie znajdziesz mnóstwo filmików, np. tutaj.

sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem, jabłkiem i miętą

Sałatka z tuńczykiem i grejpfrutem idealna na odchudzanie !

Bonusem jest fakt, że taka sałatka jest super lekka i idealnie się nadaje na wiosenne oczyszczanie/odchudzanie 😀

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Grejpfruty są też ważnym składnikiem diet odchudzających – mają niewiele kcal i przyspieszają przemianę materii. Źródło.

Przez kilka kolejnych tygodni mam zamiar jeść trochę lżej, bo w końcu zaraz zaczyna się sezon plażowy! A co znaczy lżej? Mniej soli, węglowodanów, ograniczyć do minimum cukry i wszelkie przetwory z białej mąki. Oprócz tego ćwiczę sobie na youtubie ze wspaniałą Kat, dzięki której ćwiczenia stały się przyjemnością! Zawsze jest rozgrzewka i rozciąganie, dużo na nogi i ręce. Bez pierdu pierdu. Polecam. Tutaj znajdziesz wyzwanie, które obecnie robię.

sałatka z tuńczykiem, grejpfrutem, jabłkiem i miętą

sałatka z tuńczykiem , grejpfrutem i miętą
 
1-2 porcje
Przygotowanie
  1. Grejpfruta wyfiletować (u góry link do filmiku, który pokazuje jak to robić).
  2. Jabłko umyć i pokroić.
  3. Na talerzu ułożyć sałatę, tuńczyka i owoce. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Opcjonalnie posypać słonecznikiem lub orzechami.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):