Spring rolls to świetny wynalazek z Azji południowo wschodniej, jednak to wersja surowa (niesmażona) najbardziej do mnie przemawia. Sajgonki na zimno mają korzenie Wietnamskie i ich prawdziwa nazwa to Gỏi cuốn. Inne nazwy to vietnamese spring roll, summer roll albo salad roll.
Czyli jak by nie patrzeć, jest to sałatka z makaronem zawinięta w papier ryżowy, którą moczy się w sosie, najczęściej z orzeszków ziemnych. Uwielbiam je za ich lekkość, świeżość i fakt, że są chrupiące, a sos kremowy (to już opcjonalnie oczywiście).
Już od jakiegoś czasu czekałam na soczyste brzoskwinie, żeby przyrządzić ten specjał. Dodałam też pikantnej wieprzowiny (karkówki). Ale mógłby to być równie dobrze łosoś czy kurczak albo krewetki. Albo nawet wersja bezmięsna.
Wszystkie składniki najlepiej przygotować wcześniej, układając je w zasięgu ręki.
A samo rolowanie jest prostsze niż mogłoby się to wydawać. Wystarczy odrobina wprawy oraz odpowiednio namoczony papier. Ja moczę w wodzie gorącej, ale nie parzącej. Jednak niektóre papiery ryżowe wolą wodę zimną. Zatem albo należy postępować zgodnie z instrukcją, albo ustalić optymalną temperaturę metodą prób i błędów.
A jaki jest sos? Kremowy, słodko-słono-kwaskowaty, pyszny i jest jednym z powodów, dla których kocham spring rolls.
Zatem rolujcie te pyszne spring rolls póki trwa sezon na brzoskwinie, a ja życzę smacznego!
Jeszcze uwaga na koniec: jak chcecie zabrać sajgonki na wynos, zawińcie je w folię spożywczą.
- 10 papierów ryżowych
- 250g karkówki wieprzowej
- marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu sriracha
- 100g makaronu ryżowego
- 10cm ogórka
- 2 nieduże marchewki
- listki mięty i kolendry
- 1 awokado
- 2 nieduże brzoskwinie
- sos: ½ szklanki orzeszków ziemnych, 3 łyżki koncentratu z tamaryndowca, sok z ½ limonki, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, 2x3 cm świeżego imbiru, 3 łyżki wody.
- Karkówkę pokroić w paski i wymieszać ze składnikami na marynatę i odstawić na co najmniej ½ godziny. Następnie upiec (usmażyć) na dobrze rozgrzanej patelni przez parę minut (najlepiej bez tłuszczu).
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimna wodą. Odsączyć.
- Marchewki i ogórka umyć, obrać (wg. uznania) i pokroić na drobne paseczki.
- Awokado przepołowić, przy pomocy łyżki wyciągnąć miąższ i pokroić w paski.
- Brzoskwinię umyć i pokroić na kawałki.
- Przygotować miskę z wodą (temperatura zgodna z instrukcją papierów).
- Papier zanurzyć w wodzie, chwilę potrzymać, wyciągnąć i lekko otrząsnąć. Ułożyć na blacie.
- NA papierze ułożyć po 2 listki mięty i kolendry. Następnie trochę makaronu, warzywa, mięso i zawinąć.
- Przygotować sos: imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dodać więcej cukru, sosu rybnego lub limonki do smaku.
Sos sriracha można zastąpić płatkami chili albo pieprzem cayenne (wg uznania, do smaku).
ojej, z brzoskwinią. Bardzo fajny przepis 🙂
dzięki Karmelitka, a brzoskwinia naprawdę fajnie pasuje 🙂