tarta czekoladowa z orzechami laskowymi (bez pieczenia, bez cukru)

To wracam po krótkiej przerwie! Trochę mnie nie było, ponieważ przyjechałam do Polski i jak to zwykle bywa, nie mam na nic czasu. Tu działka, tam spacer, impreza i do tego Euro. Byłam już na kurkach (które pysznie smakowały z jajkiem w koszulce), najadłam się jagód prosto z krzaka. Trochę mi przykro, że już po truskawkach, ale za to wszędzie czereśnie, maliny, jagody i borówki amerykańskie. A z czym najbardziej smakują mi letnie owoce? Oczywiście z czekoladą. I nie tylko mi, bo cała moja rodzina jest jej wielkim fanem! Ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami  zostało zjedzone ekspresowo, a mój tata, który generalnie za ciastami nie przepada, zjadł dokładkę! Zatem wczoraj postanowiłam wypróbować na nich kolejny przepis, który już od dawna chciałam tutaj dodać i dzięki temu dziś na śniadanie była tarta czekoladowa z orzechami laskowymi. A ciasto na śniadanie to zawsze dobry pomysł ❤

Przejdź prosto do przepisu

tarta czekoladowa z borówkami na spodzie z orzechów laskowych tarta czekoladowa z borówkami na spodzie z orzechów laskowych

tarta czekoladowa z orzechami laskowymi odpowiednia na śniadanie ????

Szczególnie jeśli jest to ciasto bez cukru (pomijając cukier, który jest już w czekoladzie), bez mąki, z orzechami, płatkami owsianymi i olejem kokosowym! Oryginalnie ciasto zrobiłam z pistacjami i truskawkami. Było pyszne, ale pistacje były praktycznie niewyczuwalne, zatem uznałam że trochę ich szkoda. Z laskowymi wyszło zdecydowanie ciekawiej. Można też spód zastąpić ulubionym kruchym (np. takim), ale nie będzie już tak zdrowo.

tarta czekoladowa z borówkami na spodzie z orzechów laskowych tarta czekoladowa z borówkami na spodzie z orzechów laskowych

Ciasto jest też surowe, jest opcja bezglutenowa i wegańska, zatem mogą je jeść wszyscy, na wszystkich dietach! Może być jedzone jako przekąska i oczywiście na deser. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. A takie ciasta są najlepsze!

tarta czekoladowa z borówkami na spodzie z orzechów laskowych

tarta czekoladowa z orzechami laskowymi (surowa, bez cukru)
 
blacha grubości 20-23cm (na zdjęciach tarta grubsza z blachy 20 cm)
Przygotowanie
  1. Daktyle jeśli bardzo suche, można chwilę moczyć w gorącej wodzie.
  2. Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku.
  3. Płatki owsiane dokładnie zmielić w malakserze. Odłożyć na bok. Zmielić orzechy. Dodać płatki, daktyle, szczyptę soli i rozpuszczony olej kokosowy i mielić, aż powstanie klejąca masa. W razie potrzeby dodać trochę wody. Masę wcisnąć w blachę, dobrze docisnąć (np. szklanką). Wstawić do zamrażalnika.
  4. Śmietanę podgrzać, zalać nią połamaną czekoladę i ew. olej kokosowy**. Chwilę poczekać i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Wylać na spód i trzymać w lodówce, aż stężeje, ok. 2 godziny.
  5. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto najlepiej smakuje niezbyt zimne.
Uwagi
* Śmietanę kokosową można zastąpić 220 ml mleka kokosowego i 30 g oleju kokosowego (1 duża łyżka).
** Olej kokosowy powoduje, że masa przyjemniej rozpuszcza się w buzi. Można pominąć.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

14 komentarzy

  1. […] bloga regularnie, wie jak bardzo kocham czekoladę (szczególnie na śniadanie!). Na blogu Ani zielonysrodek.pl znalazłam wspaniałą tartę z orzechami laskowymi pełną czekolady. […]

  2. Ten spód musi być genialny w smaku…. o matko nie tylko spód a po prostu całość! 😀

  3. Wspaniała tarta! Ja również uważam, że czekolada najlepiej smakuje na śniadanie (szczególnie ta domowa, którą właśnie od pewnego czasu postanowiłam przygotowywać, w tedy już w ogóle pozbywamy się dodatkowego cukru i tłuszczu!).
    Zazdroszczę kurek i jagódek własnoręcznie pozbieranych <3

      • http://allrecipes.com/recipe/236212/homemade-melt-in-your-mouth-dark-chocolate-paleo/ korzystałam z tego przepisu 😉 jest pyszna 🙂

      • no wygląda super, ale niestety nie do końca nazwałabym to czekoladą 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):