Zupa rybna z łososiem i ziemniakami

Ta zupa rybna z łososiem i ziemniakami jest pełna smaków, które rozpływają się w ustach, dzięki czemu każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Ale na tym nie koniec – ta zupa jest też niesamowicie zdrowa, dostarcza organizmowi białka, zdrowych tłuszczów omega-3 oraz witamin i minerałów. Zatem bez zbędnej zwłoki, przechodzimy do konkretów!

Zupa rybna z łososiem i ziemniakami – składniki

  • 500g fileta łososia
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu rybnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Jeśli nie macie pod ręką łososia, można go zastąpić dowolnym innym tłustym rybą, na przykład pstrągiem. W przypadku ziemniaków, możecie użyć dowolnego rodzaju, który macie w domu, ale najlepiej sprawdzą się te o twardym miąższu.

Zupa rybna z łososiem i ziemniakami – przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki, cebulę i marchewki obierzcie, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.
  2. W dużym garnku, rozgrzejcie odrobinę oleju i podsmażcie na nim cebulę, aż stanie się szklista.
  3. Dodajcie do garnka pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Do garnka dodajcie bulion rybny, doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu przez około 15 minut.
  5. W międzyczasie, łososia pokrójcie na niewielkie kawałki.
  6. Po 15 minutach, do zupy dodajcie pokrojonego łososia, sól i pieprz. Gotujcie przez kolejne 10 minut, aż łosoś będzie dobrze ugotowany.
  7. Gotową zupę rybną z łososiem i ziemniakami podawajcie gorącą, posypaną natką pietruszki.
Czy dieta pudełkowa jest skuteczna?

Czy dieta pudełkowa jest skuteczna?

inne
Dieta pudełkowa cieszy się w Polsce ogromnym zainteresowaniem. Coraz więcej osób decyduje się na gotowe posiłki dostarczane pod drzwi, widząc...
Czytaj dalej
Chasen – jak zadbać o tradycyjną miotełkę do matchy?

Chasen – jak zadbać o tradycyjną miotełkę do matchy?

Porady zrób to sam
Z każdym rokiem matcha zyskuje sobie coraz większe grono miłośników, dla których picie jej to coś więcej niż tylko konsumpcja...
Czytaj dalej
Przetwory Bacówka – które wybrać i dlaczego warto

Przetwory Bacówka – które wybrać i dlaczego warto

inne
Przetwory to sposób na zatrzymanie smaku owoców i warzyw niezależnie od pory roku. To praktyczny sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

  1. bardzo przypomnia mi Lokkhaido , finska zupe rybna, ktora robie od okolo roku . lubie bardzo i dealna na zime

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *