Podobno przyszła już wiosna, jednak pogoda i zawartość lodówki mówi mi, że wciąż mamy zimę. Ale nie ma co płakać, sytuacja ta ma swoje plusy: można przygotować crêpes Suzette, które rozgrzeją nas zarówno swoją temperaturą, jak również kolorem! Historii powstania przepisu, podobnie jak samych przepisów jest mnóstwo i jeśli jeszcze nie próbowaliście, musicie to zrobić jak najszybciej! Delikatne naleśniki z dodatkiem migdałów w gorącym maślano-pomarańczowym sosie brzmi całkiem pysznie prawda?
przejdź prosto do przepisuPrzepis pochodzi ze starej francuskiej książki kucharskiej, która towarzyszyła mi podczas pierwszych poważniejszych prób w kuchni. Czy jest najlepszy? Tego nie wiem, ponieważ nigdy nie wypróbowałam innego i go nie modyfikowałam, bo dla mnie był idealny. Najbardziej podobał mi się dodatek migdałów w cieście, który powodował, że naleśniki były wyjątkowo delikatne.
Crêpes Suzette często stanowiły deser po niedzielnym obiedzie i choć zawsze marzyłam o tym, żeby zjeść jednego na śniadanie, nigdy nie udało mi się żadnego uchować. Może zmieni się to jutro, bo póki co są jeszcze cztery?
Tutaj można zobaczyć, jak filetować pomarańcze.
- 450 ml soku z pomarańczy (4-5 sztuk)
- opcjonalnie trochę soku z cytryny
- łyżeczka skórki z pomarańczy
- łyżeczka skórki z cytryny
- ⅓-1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 75 g mąki
- 55 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- duża szczypta soli
- ¼ szklanki Grand Marnier (lub innego alkoholu) opcjonalnie, ja zwykle pomijam
- Jajka roztrzepać z mlekiem i dodać mąkę i migdały. Wymieszać na gładką masę i odstawić na pół godziny. Gdyby ciasto było za gęsto dodać odrobinę mleka lub wody.
- Na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z pomarańczy, skórki oraz alkohol i raz na jakiś czas mieszając, zredukować o ⅓, aż trochę zgęstnieje. Jeśli sos jest za słodki, można dodać trochę soku z cytryny.
- Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem na złoto. Przed nakładaniem ciasto dobrze zamieszać.
- Pomarańcze wyfiletować (powyżej znajdziecie link do instrukcji na youtubie). Dodać do sosu.
- Naleśniki wymaczać w sosie, złożyć w trójkąty, włożyć do sosu i chwilę w nim pogotować. Podawać gorące.
- Można posypać uprażonymi migdałami.

Pyszne! Zrobione w weekend na śniadanie, oczywiście wszystkim smakowały 🙂 dzięki za przepis i czekam na więcej francuskich specjałów
dzięki Laskosze! i postaram się dodawać więcej 😉
Wow ! Już na sam wyglad to NIEBO W GĘBIE 🙂
😀 dzięki Alex!