kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką

kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką

Za oknami już jesień, nawet tu w Nicei. Czasem zdarzają się przebłyski lata, ale generalnie jest szaro i niezbyt ciepło. Jednak nie jest to powód do zmartwień, na ratunek przychodzą wszelkie dania z dynią! (ostatnio był hummus, niedługo będą pancakesy i risotto) i inne jesienne pyszności, jak również urokliwy klimat i spacery po lesie. A na rozgrzewkę po spacerze idealnie się nada kurczak pieczony na ryżu, który jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Przejdź prosto do przepisu

kurczak-pieczony

Ryż spod takiego kurczaka wychodzi obłędnie smaczny, wciąga niczym gąbka wszystkie soki. Jest słodki za sprawą marchewki i cebuli, dymny i lekko pikantny dzięki przyprawom.

kurczak-na-ryzu-001

Marynatę zrobiłam z wędzoną papryką, ponieważ mam z nią ostatnio burzliwy romans, a tak poważnie to doskonale pasuje do ryżu i kurczaka!

Przy okazji chciałbym pożyczyć 100 lat Agusi!!! 🙂

kurczak-na-ryzu-003

3.0 from 2 reviews
kurczak pieczony na ryżu
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 udek z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • 350ml delikatnego bulionu lub wody lub pół na pół*
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy
  • garść posiekanej kolendry + więcej do podania
  • marynata: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, troche soku z cytryny
Sposób
  1. Kurczaka opłukać, wysuszyć i natrzeć wymieszanymi wcześniej składnikami marynaty. Odstawić na co najmniej pół godziny, najlepiej na noc.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Czosnek posiekać lub wycisnąć i dodać do cebuli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać na patelnię i smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z ryżem i bulionem, dodać kolendrę i ewentualnie dodać trochę soli.
  3. Przelać do naczynia żaroodpornego.
  4. Przetrzeć patelnię i podpiec kurczaka bez dodatkowego tłuszczu (skórką do dołu), aż wytopi się trochę tłuszczu, kurczaka obrócić i podsmażyć z drugiej stron. Kurczaka ułożyć na ryżu. Piec przez 50 minut w 170C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10 min. Na ostatnie kilka minut można włączyć grilla, żeby przypiec skórkę.
  5. Przed podaniem odczekać z 5 minut.
Uwagi
*Jeśli bulion jest dość intensywny rozrobić go z wodą. Bulion lub woda powinien być delikatnie słony, od tego będzie zależeć, jak słony będzie ryż.
Ryż wychodzi bardziej miękki niż gotowany tradycyjnie, a na powierzchni może utworzyć się skorupka.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

17 Odpowiedzi

  1. Moj właśnie w piekarniku jest. Ja dodałam trochę przecieru pomidorowego zobaczymy jak wyjdzie 😀

  2. Czy danie powinno być pieczone bez przykrycia i na termoobiegu? Zrobiłam zgodnie z przepisem i ryż kompletnie sie nie zrobił a kurczak jest suchy 🙁

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie na termoobiegu, pewnie dlatego kurczak wysechł! a ryż, myślę, że nie możliwe, żeby się nie zrobił przez 50 minut. pewnie było za mało wody. czy na pewno było go 250 ml? i czy był to biały ryż? z góry mógł lekko uschnąć co najwyżej. bardzo mi przykro, ale coś poszło nie tak, bo przepis przetestowało już kilka osób 🙁

  3. Super! A jaka surówka pasowałaby?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      coś z kapustą, ala coleslaw. robię bez majonezu z odrobiną musztardy. mi tak smakuje najbardziej 😉

  4. Lechoslaw Bednarski

    Sprawdzilem i stwierdzam z cala odpowiedzialnoscia, ze przepis jest zajebisty 🙂

  5. […] 3. kurczak pieczony na ryżu z wędzoną papryką […]

  6. Kurczaka zamarynowalam i odstawiam na noc. Nie moge sie doczekac jutrzejszego obiadu! Dzieki za super pomysl 😉

  7. Dziękuję , już wiem co zrobie jutro na obiad 🙂 uwielbiam takie dania. A co powiesz na ryż jaśminowy zamiast basmati?

  8. Dziękuję!!! Skoro z życzeniami dla mnie – gotuję w niedzielę!!! 🙂

  9. Ekstra! Jaki rodzaj ryzu najlepiej pasuje?

    • Zielony Środek

      dzięki Kamila:) każdy długoziarnisty się nada, a najlepszy będzie basmati

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):