muffiny śniadaniowe z serem i suszonymi pomidorami

muffiny śniadaniowe z serem i suszonymi pomidorami

 

Rano często nie ma czasu i chęci na gotowanie, poza tym nie zawsze ma się ochotę na wielkie śniadanie (mówię tutaj o tygodniu, weekend to zupełnie osobny temat). Ja zazwyczaj wybieram jakiś owoc, koktajl, rzadziej owsiankę, a najchętniej muffina. Staram się, żeby były one stosunkowo zdrowe: czyli nie zawierały tony cukru, za to zawierały trochę orzechów, płatków owsianych, owoców czy warzyw. Wielkim hitem były muffiny bananowe z płatkami owsianymi, do których wracam dość często. Ale czasem wybieram też wersje wytrawne, np. prezentowaną dziś, z marchewką, serem i suszonymi pomidorami.

Przejdź prosto do przepisu

1

Do ciasta dodałam też trochę kaszy jaglanej, bo ponoć jest super zdrowa, no i mam jej duży zapas do zużycia, a nie za bardzo przepadam za wersją ugotowaną. Można ją pominąć i dodać więcej mąki, ale po co sobie odbierać cenne witaminy i minerały?

muffiny sniadaniowe

Ciasto wychodzi dość gęste, ale ładnie wyrasta i muffinki nie wychodzą suche ani kleiste. Właściwie byłam zaskoczona, jak fajną mają konsystencję. To na pewno zasługa kaszy jaglanej.

muffiny śniadaniowe z serem i suszonymi pomidorami

Dodałam suszonego pomidora, ale myślę że można go zastąpić np. boczkiem. Boczek z serem jest idealnym połączeniem. Uwielbiam.

muffiny śniadaniowe z serem i suszonymi pomidorami

muffiny śniadaniowe z serem i suszonymi pomidorami
 
na 6 szt.
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 70 g (trochę ponad ½ szklanki) mąki orkiszowej 700
  • 50 g (1/4 szklanki) kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 marchewki (100 g)
  • 1 mała cebulka (50 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub inny tłuszcz)
  • 80 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • duża szczypta soli, płatków chili, cukru, kminu rzymskiego mielonego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • trochę soku z cytryny
Sposób
  1. Kaszę zalać wrzątkiem i potrzymać 10-20 min.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulkę obrać i drobno pokroić.
  4. Cebulkę podsmażyć kilka minut na średnim ogniu na oliwie. Dodać przyprawy i marchewkę i trzymać kolejnych kilka minut, aż marchewka trochę zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  5. Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki.
  6. Kaszę odcedzić, przepłukać zimną wodą. Zmiksować z jajkami na gładko. Dodać jogurt oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  7. W misce przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodać ser i wymieszać. Dodać marchewkę z cebulą, jajka z kaszą oraz pomidory i wymieszać do połączenia składników.
  8. Foremki posmarować masłem lub użyć papilotek i napełnić masą.
  9. Piec w 180C ok 17-20 min., aż muffiny będą ładnie przypieczone.
Uwagi
Suszone pomidory można zastąpić np. boczkiem.
Kaszę jaglaną można pominąć i dodać 2 łyżki mąki.
Mąkę można zastosować zwykłą, pszenną.

Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Z dodatkiem suszonych pomidorów na pewno są pyszne!

    • Zielony Środek

      jak się lubi suszone pomidory oczywiście. a ja uwielbiam ! 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):