Pancakes owsiane z bananem. Pyszne z zdrowe!

pancakes owsiane z bananem

Pancakes owsiane to kolejna propozycja na zdrowe placuszki z dodatkiem banana. Poprzednio były już pieczone placki bananowe z masłem orzechowym oraz najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi. Wszystkie jednak różnią się od siebie i sprawdzają w różnych sytuacjach. A prawda jest taka, że im więcej przepisów na placki, tym człowiek szczęśliwszy. Fakt.

Przejdź prosto do przepisu

pancakes owsiane z bananem - przepis. pysze zdrowe placki

To może wytłumaczę różnicę między tymi trzema przepisami.

Pieczone placki bananowe sprawdzają się wtedy, kiedy nie mamy czasu stać nad patelnią i chcemy zrobić wszystkie na raz.

Najprostsze placki bananowe są mocno bananowe i robią się ekspresowo. Trzy składniki, miksujemy i smażymy. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli też. Zdecydowanie najsłodsze z tych trzech.

Dzisiejsze, jak wskazuje nazwa, bardziej przypominają amerykańskie pancakes, mają w składzie dodatkowo jogurt i sodę oczyszczoną, są bardziej puchate i tylko delikatnie bananowe. Jedynym ich minusem jest fakt, że trzeba odczekać co najmniej pół godziny, żeby płatki wchłonęły płyny.

pancakes owsiane z bananem - przepis. pysze zdrowe placki

Pancakes owsiane idealne na weekendowe śniadanie

A jaki jest przepis na udane pancakes? Poza samymi plackami bardzo ważne są dodatki. Zawsze, ale to zawsze, dodaje masła i syropu klonowego. Nie chcę powiedzieć, że bez są niedobre, po prostu naprawdę dużo lepiej smakują z 😉 Jak to mówiła Julia Child: chcesz, żeby coś było smaczniejsze, dodaj masła. A żeby było jeszcze smaczniejsze? Jeszcze więcej masła.

Poza tym, żeby było  bardziej kolorowo- owoce (obecnie banan, jabłka, ale już niedługo truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie ❤️)  i orzechy, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i pożywnie.

pancakes owsiane z bananem - przepis. pysze zdrowe placki

A przy okazji najprostszych placków bananowych pisałam o zaletach jedzenia płatków owsianych. Możesz zobaczyć też wpis gościnny na temat płatków owsianych u Panny Anny.

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

  • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
  • ciasto nie może być za gęste,
  • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa i tworzy równe koło,
  • odwrócić, zanim góra się zetnie,
  • nie przepiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

 

UWAGA: dostaję czasem uwagi, że placki łatwo się przypalają. Jeśli tak się dzieje, to znaczy, że za długo je pieczemy, albo temperatura patelni jest za wysoka (i placki przypalają się od razu) lub za niska i trzeba je robić za długo i nie wyrosną. Placki odwracamy, zanim góra zdąży się ściąć! W razie wątpliwości patrz załączony filmik 🙂

5.0 from 4 reviews
pancakes owsiane z bananem
 
ok. 12 placków 2-3 porcje (placki są dość syte, tyle jajek i płatków robi swoje, polecam zrobić z ⅔ porcji jak ma być nie za duża porcja dla 2 osób)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • szklanka płatków owsianych (110g)
  • 3 jajka (ok. 210g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan (ok. 100g)
  • trochę soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody
  • masło do posmarowania patelni i podania
  • syrop klonowy, owoce, orzechy do podania
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem sody zmiksować blenderem ręcznym, aż masa będzie gładka i zrobi się rzadka. Odstawić na 30 minut, po czym zmiksować jeszcze raz. Dodać sodę i dokładnie wymieszać.
  2. Rozgrzać* grubą, nieprzywierającą patelnię, posmarować masłem (powinno trochę skwierczeć), wylać ciasto na placki. Jak pojawią się bąble, a placki będą upieczone od spodu, ale u góry jeszcze luźne, odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze chwilę, aż będą sprężyste.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. masłem, syropem klonowym, orzechami i owocami.
Uwagi
*Patelnia rozgrzana dość dobrze. Nie może być za ciepła, żeby nie spalić placków, ale wystarczająco ciepła, żeby wyrosły. Tak na ¾.
Placki można zrobić wieczorem, a smażyć rano. Tylko wtedy sodę należy dodać rano, przed smażeniem.
Używam blender ręczny, ponieważ masę można dokładniej zmielić. Jeśli używasz malakser, najpierw zmiel płatki owsiane najdrobniej jak to możliwe, a dopiero potem dodaj mokre składniki.
Jeśli placki mają być bezglutenowe, należy użyć certyfikowane bezglutenowe płatki owsiane.
Wartości odżywcze
Porcja: 1 placek, ok. 48g Kalorii: 83,6kcal Tłuszcz: 3,7g Węglowodany: 8,6g Cukier: 1,4g Błonnik: 1,2g Białko: 4,3g

Płatki owsiane polecam kupić od polskiego gospodarstwa Bio Babialscy. Mają bardzo ciekawą ofertę, mnóstwo kasz, płatków, mąk oraz makaronów, a wszystko wyprodukowane na 9 hektarowym gospodarstwie.

Inne propozycje na śniadanie:

 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

21 Responses

  1. Paulina

    OMG oszalałam na ich punkcie!!!ba nie tylko ja, ale mój mąż również 🙂 świetny przepis!!POLECAM 🙂

  2. Alina

    Wyszły pyszne,choć z braku sody i soku z cytryny pominęłam te składniki. wcale się nie przypalały, smażyłam na oleju kokosowym, na średnio rozgrzanej patelni, zmieniając temperaturę gdy była taka potrzeba. Szybko się smażą, kierowałam się kolorem. Dziękuję za przepis, dodany do przepiśnika!
    P.S. Najwięcej z całej rodziny zjadła moja dwulatka:)

  3. Karolina

    pyszne! od dawna goszczą na naszych stołach i ciągle chcemy więcej. dzięki!

  4. laskosze

    Rewelacja! nie przepadam za pieczonym bananem, ale tu mi zupełnie nie przeszkadzał. Na pewno będzie powtórka 🙂

  5. Zuzanna Ploch

    Lubię placuszki, ale smażę je zazwyczaj na kolację, gdy Męża nie ma w domu. On nie lubi takich słodkich posiłków. Ostatnio eksperymentowałam z mąką z ciecierzycy, ale chyba jednak nie odpowiada mi jej smak z daniach na słodko. Masz jakieś doświadczenie z tą mąką? 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      cześć Zuza. Ja też kiedyś wolałam śniadania na słono, a teraz chyba wolę na słodko! więc może twój też zmieni preferencje 🙂 a co do ciecierzycy, trochę się nią bawiłam, ale tylko na słono i nie smakowała mi za bardzo. wole surową cieciorkę 🙂 i z niech robię placki, np takie http://zielonysrodek.pl/kotleciki-z-ciecierzycy-i-cukinii/. a jeśli chodzi o słodkie stawiam ostatnio na płatki owsiane i robię z nich wszystko! ciasta, muffiny i placuszki. jestem pod wrażeniem jak wiele potrafią, no i poza tym są naturalnie pyszne 😉

  6. asia

    Oj warto bylo czekac ! sa super! zjadlam 4 i pekam 🙂 czy moge na noc zostawic przygotowana mase i rano tylko usmazyc?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie próbowałam. powinno być ok, tylko soda chyba przestanie działać. ale nie dodawałabym więcej, bo będzie wyczuwalna. można też sodę dodać rano, jeśli całość ma być wtedy smażona. prosze dać znać jak wyszły, nie będę musiała sama eksperymentować! dzięki 😊

      • asia

        to sa oficjalnie nasze ulubione placuszki! innych robic juz nie bede! Moja coreczka od razu zauwazyla roznice i powiedziala ” one sa inne, ale tez pyszne! ”… Zostawilam mase na noc w lodowce, rano dodalam sode, wymieszalam jeszcze raz i byly super!

        • Ania | zielonysrodek.pl

          dziękuję bardzo za komentarz! bardzo mi miło i bardzo się cieszę, że posmakowały! też je uwielbiam i obecnie jem co tydzień w weekend:) pozdrawiam serdecznie !

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):