sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami

sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami

Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej wykorzystaniem, a mam wrażenie, że jadłam ją na okrągło! Chciałabym to zmienić i mam nadzieję, uda mi się dodać kilka moich ulubionych sposobów na to pomarańczowe warzywo. Na początek sałatka z dynią, jabłkiem, ciecierzycą i orzechami.

sałatka z dynią, jabłkiem, ciecierzycą i orzechami

Jaka jest ta sałatka z dynią?

Po pierwsze pyszna! Dynia jest upieczona, podobnie jak papryka i cebula, a nawet ciecierzyca! Ale skoro blachy do piekarnika wejdą dwie, nie widzę innego wyjścia. Dodać do tego uprażone orzechy oraz chrupiące jabłko i mogę ją jeść codziennie.

sałatka z dynią, jabłkiem, ciecierzycą i orzechami

 sałatka z dynią, jabłkiem, ciecierzycą i orzechami

Po drugie pożywna i odżywcza: ciecierzyca- białko; orzechy- białko i tłuszcze; dynia- minerały, witaminy. Beta-karoten, potas, wapń, fosfor. Oraz cynk, który ponoć nazywany jest męskim pierwiastkiem i poza tym, że chroni prostatę oraz żywotność plemników to jeszcze poprawia sprawność seksualną. A wyczytałam to tutaj.

sałatka z dynią, jabłkiem, ciecierzycą i orzechami.

sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g dyni (np. hokkaido)
  • pół szklanki surowej ciecierzycy (lub puszka ugotowanej)
  • 1 papryka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jabłko
  • 1-2 garści szpinaku, rukoli
  • dressing:2-3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny
  • tymianek, pieprz cayenne, oliwa, garść pokrojonej pietruszki
  • garść orzechów, np. włoskich, lekko uprażonych na patelni lub piekarniku
Sposób
  1. Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej przez noc. Wypłukać i gotować ok 30-40 minut, do miękkości. Można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, żeby przyśpieszyć gotowanie. Odcedzić i wysuszyć.
  2. Ciecierzycę wymieszać z łyżką oliwy, odrobiną soli, dużą szczyptą pieprzu cayenne oraz tymianku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Dynię wymyć, opcjonalnie obrać (to zależy od użytej dyni, hokkaido nie obieram) i pokroić na 2 cm kawałki. Paprykę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić. Warzywa wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i szczyptą tymianku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Obydwie blachy wstawić do piekarnika (ciecierzycę na dół) nagrzanego do 190C i piec ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Wyjąć blachę z warzywami, a ciecierzycę przełożyć na górę na 5 kolejnych minut.
  5. W misce warzywa wymieszać z ciecierzycą, pokrojonym jabłkiem (na zdjęciach jabłko obrane, nie wiem zupełnie czemu to zrobiłam, bo normalnie nie obieram), liśćmi, uprażonymi orzechami. Polać dressingiem i posypać pietruszką.

 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 Odpowiedzi

  1. Sałatka wyszła naprawdę mega pyszna, jedna z lepszych które ost jadłam. Napewno będzie często gościem na moim stole

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):