cottage pie z guinessem czyli zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków

Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod pierzynką z gniecionych ziemniaków, najczęściej z dodatkiem sera, które z góry tworzą skorupkę, a w środku pozostają kremowe. W przedstawianej wersji dodałam też guiness’a, który choć mało wyczuwalny, zdecydowanie podnosi walory smakowe tego dania.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4354

Ta pyszna zapiekanka z mięsa mielonego jest typowym daniem z Wielkiej Brytanii, przygotowywanym oryginalnie przede wszystkim przez te biedniejsze warstwy społeczne z resztek mięsa z pieczeni i (tanich) ziemniaków. Inna nazwa to shepards’ pie, choć ta zazwyczaj kojarzy się z wersją jagnięcą.

cottage pie-001

I jeszcze ciekawostka. Oglądaliście Przyjaciół? Pamiętacie odcinek jak Rachel zrobiła angielski deser- trifle i dodała do niego mięsa, myśląc, że Anglicy są po prostu dziwni? Tak naprawdę skleiły jej się strony i zrobiła częściowo deser, a częściowo właśnie cottage pie.

Ale najważniejsze, że Joe’mu smakowało. What’s not to like? Jam good, custard good, beef goood .

DSC_4462

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (wołowego lub cielęcego)

0,7-1kg ziemniaków (sypkich)*

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

2 nieduże marchewki

szklanka groszku

szklanka guiness’a (lub innego piwa, bulionu albo trochę wody)

1 duża łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 pomidor drobno pokrojony(wtedy można dać mniej płynu)

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka soli

50-100g masła*

trochę mleka lub śmietany*

1/2-1 szkl. startego sera np. cheddar

sól i pieprz

Sposób:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugnieść lub wycisnąć specjalną prasą. Dodać masła, mleka lub śmietany i ser. Dokładnie wymieszać.

Mięso przyrumienić na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (najlepiej w kilku partiach, żeby nie było zbyt dużo mięsa na raz), przełożyć do miski i odstawić.

CZYTAJ DALEJ  Rolada dyniowa z kremowym nadzieniem

Na średnim ogniu zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i tymiankiem (bez łodyżek). Dodać mięso, koncentrat, łyżeczkę soli, guiness’a oraz marchewkę pokrojoną w kosteczkę i gotować na średnim ogniu kilka minut. Zmniejszyć ogień i dusić koleje 20-30 min., aż płyn się zredukuje (bez przykrycia). Doprawić do smaku i dodać groszek.

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami (im bardziej nierówna powierzchnia, tym lepiej, można też zrobić „kratki widelcem) i piec przez ok. 30-40 min. w 200C, aż ziemniaki się ładnie przyrumienią. Można na ostatnie kilka minut włączyć grilla.

Przed podaniem odczekać z 10 minut, aż zapiekanka trochę stężeje.

Na zdjęciu zapiekanka zrobiona z 1kg ziemniaków. Warstwa wychodzi dość gruba. Jak ma być cieńsza, zmniejszyć ilość ziemniaków do 0,7kg.[br]Masła, mleka i śmietany oraz sera dać według uznania, jak na puree. Wszytko zależy od ziemniaków. Ale zasada im więcej masła (i sera), tym lepiej, się sprawdza.
Czy dieta pudełkowa jest skuteczna?

Czy dieta pudełkowa jest skuteczna?

inne
Dieta pudełkowa cieszy się w Polsce ogromnym zainteresowaniem. Coraz więcej osób decyduje się na gotowe posiłki dostarczane pod drzwi, widząc...
Czytaj dalej
Chasen – jak zadbać o tradycyjną miotełkę do matchy?

Chasen – jak zadbać o tradycyjną miotełkę do matchy?

Porady zrób to sam
Z każdym rokiem matcha zyskuje sobie coraz większe grono miłośników, dla których picie jej to coś więcej niż tylko konsumpcja...
Czytaj dalej
Przetwory Bacówka – które wybrać i dlaczego warto

Przetwory Bacówka – które wybrać i dlaczego warto

inne
Przetwory to sposób na zatrzymanie smaku owoców i warzyw niezależnie od pory roku. To praktyczny sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Ale fajnie, że wspomniałaś o Przyjaciołach. To mój ulubiony serial, więc doskonale pamiętam ten odcinek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *