Makaron soba z wołowiną, marchewką, cukinią i pieczarkami w imbirowym bulionie

Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Jest bardo smaczny i ma specyficzną konsystencję, dlatego zazwyczaj, szczególnie domowy, je się na zimno, żeby podkreślić jego walory. Podaje się do niego prosty sos na bazie sosu sojowego, a ewentualne dodatki to np. zielona cebulka. Ale Japończycy podają go też na ciepło, zazwyczaj w towarzystwie bulionu. Moja wersja to raczej taki fusion, jak mój japoński kolega zobaczył, jak go przygotowuję, trochę się śmiał. Ale śmiał się też z marchewki w sushi.. Jestem zdania, że gdyby warzywa typu marchewka i cukinia były w tradycji Japońskiej, też dodawaliby je do soba, bo to na prawdę fajne połączenie.

Przejdź prosto do przepisu

soba z wołowiną i imbirowym bulionem oraz marchewką, cukinią i pieczarkami

Soba jest bardziej delikatny od makaronu pszennego i łatwiej go rozgotować. Dlatego tak ważne jest przepłukanie go zimną wodą, żeby ostygł. A tutaj jest pokaz przygotowania tego makaronu przez soba mastera.

soba z wołowiną i imbirowym bulionem oraz marchewką, cukinią i pieczarkami

Makaron podałam z wołowiną. Użyłam do tego 2 kawałki cienkiego antrykotu. Niczym ich nie doprawiałam, nawet nie soliłam. Ale wg mnie takie steki wychodzą najlepiej. Ważne jest żeby mięso było odpowiedniej jakości (więcej o tym pisałam przy okazji tacos z wołowiną) i suche, a patelnia bardzo rozgrzana.

soba z wołowiną i imbirowym bulionem

makaron soba z wołowiną, marchewką, cukinią i pieczarkami w imbirowym bulionie
 
2 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 300-400g wołowiny na stek
  • 150g makaronu soba
  • 4 marchewki (obrane i pokrojone w słupki)
  • 1 cukinia (umyta i pokrojona w słupki)
  • 4 pieczarki (obrane i pokrojone w średnie paski)
  • 1 cebula (obrana i pokrojona w piórka)
  • 1 zielona cebulka (pokrojona)
  • 2 łyżki imbiru (startego)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 300ml bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
  1. Wołowinę wyciągnąć z lodówki co najmniej pół godziny przed planowany gotowaniem.
  2. Bulion podgrzać, dodać do niego sos sojowy, ocet, cukier i imbir.
  3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Następnie przelać zimną wodą i odstawić.
  4. Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzucić marchewki i odrobinę wody. Po około minucie dodać cukinię i pogotować kolejną minutę.Przełożyć do naczynia.
  5. Na patelnię (na średnim ogniu) dodać 2 łyżki masła i pieczarki. Po kilku minutach dodać pokrojoną cebulę i chwilę dusić, aż zacznie mięknąć. Zwiększyć ogień i lekko przyrumienić pieczarki i cebulę często podrzucając (lub mieszając). Dodać czosnek.
  6. Następnie dodać marchewki i cukinię. Lekko zarumienić warzywa, dodać bulion i połowę zielonej cebulki. Dusić dosłownie z 15 sekund, żeby smaki się "przeszły". Wyłączyć ogień.
  7. W międzyczasie przygotować mięso. Dobrze wytrzeć papierem kuchennym i położyć na bardzo rozgrzanej patelni. (Ew. dodać odrobinę tłuszczu, gdyby miało się przykleić). Smażyć wg uznania (ja miałam cieńsze antrykoty i smażyłam po 2 min. z każdej strony). Następnie dać mięsu odpocząć z 5 min. i pokroić na cienkie paski.
  8. Na talerz nakładać makaron, warzywa z bulionem i paski wołowiny. Posypać pozostałą zieloną cebulką.
CZYTAJ DALEJ  Duszona wołowina z czosnkiem
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):