przepis na najlepszy krem z pomidorów
bezglutenowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zupy

najlepszy krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem

0 komentarzy

 

Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że zwykła zupa staje się niezwykłym doznaniem dla kubeczków smakowych. Przedstawiam najlepszy krem z pieczonych pomidorów, z tajemnym składnikiem: karmelizowanym czosnkiem.

Przejdź prosto do przepisu

przepis na najlepszy krem z pomidorów

Karmelizowanego czosnku nie należy się bać, niektórzy mogą pomyśleć, że skoro brązowy, pewnie jest gorzki. Nic bardziej mylnego! Tak upieczony nabiera głębi, traci swą moc i jest tak dobry, że chętnie jadłabym całą główkę rozsmarowaną na świeżej bagietce. I idealnie pasuje do pomidorów, podkreśla ich smak, wydobywając to, co najlepsze. Więc żeby było co wydobywać:

pomidory muszą być dojrzałe i słodkie. Te z zimy, czy wiosny, raczej się nie nadadzą.

przepis na najlepszy krem z pomidorów

Duże znaczenie będzie miał też oczywiście bulion, jeśli użyjemy kostki rosołowej, na pewno nie uzyskamy tak dobrego efektu, jak w przypadku tego domowego.

przepis na najlepszy krem z pomidorów

krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych lub innych mięsistych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia pomidorów i podania)
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec razem z całymi, nieobranymi ząbkami czosnku w 180C przez godzinę i 15 minut albo aż pomidory będą upieczone.
  2. Wyjąc z piekarnika, ostudzić. Pomidory oraz czosnek obrać ze skórek.
  3. W międzyczasie do rozgrzanego garnka dodać masło i oliwę, obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko się przyrumienią.
  4. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka będzie miękka.
  5. Dodać pomidory oraz czosnek i gotować kilka kolejnych minut. Dodać pieprz cayenne.
  6. Zmielić na gładko i dosolić do smaku.
  7. Podawać skropione oliwą z oliwek.

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):