Tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami

Jakby to powiedział Joe z Friendsów: wołowina good, karmelizowana cebula z papryką good, salsa z kolendrą good. Więc what’s not to like? A wszytko zawinięte w tortille i jedzone rękami? To jest jeden z tych posiłków, na który czekam z utęsknieniem i nigdy nie mam dość.

Przejdź prosto do przepisu

tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami

Najważniejszy jest dobry kawałek wołowiny: najlepiej antrykot lub inny kawałek odpowiedni na stek (polędwica, rostbef). Najlepsza wołowina (a szczególnie na steki) to taka, która skruszała, dojrzewała, co niestety w Polsce jest rzadkie. A jak sobie z tym poradzić? Trzymać w lodówce ok tygodnia na talerzyku w najchłodniejszej części, ewentualnie przykryte papierem kuchennym, codziennie przekładając na drugą stronę. Może się to wydawać długo i że mięso zacznie śmierdzieć, jednak póki jest suche i będziemy je odwracać powinno być w porządku.  Oczywiście nie będzie tak dobrego efektu, jak gdyby cała tusza wisiała w chłodni przez 3 tygodnie, ale na pewno znacząco poprawi się jakość mięsa i jest szansa, że nie będzie już oponą i nabierze więcej smaku. Jeśli nie mamy dobrego mięsa najlepiej jest użyć wołowinę mieloną albo np. pierś kurczaka. Więcej o dojrzewaniu tutaj.

tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami

Kolejnym ważnym elementem jest dobra salsa, domowej roboty. Dziś przedstawiam zieloną salsę z kolendrą i pietruszką.

DSC_4976

Aromatyczna, lekko pikantna, fajnie współgra z karmelizowaną cebulę z papryką.

tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami

Wołowina jest najlepsza krwista, albo średnio wypieczona. Dopieczona jest niestety sucha i twardsza. Nie będę nikogo namawiać, do jedzenia różowego mięsa, jednak uważam, że już lepsze będzie mięso mielone, niż wypieczony stek.

tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami

Tutaj link do pieczenia steków (czas pieczenia oraz temperatury mięsa przy różnych stopniach wypieczenia). 

tacos z wołowiną i karmelizowanymi warzywami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • salsa: 1 zielona papryczka chili, garść kolendry i garść pietruszki, 1 mała cebulka, 1 ząbek czosnku, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej, 3-4 łyżki oleju
  • ok 300-400g wołowiny gr.3-4 cm (antrykot, polędwica lub rostbef)
  • przyprawa meksykańska
  • 1 duża cebula + 1 papryka
  • do podania śmietana, pomidor drobno pokrojony, kolendra
  • 6-8 małych tortilli kukurydzianych bądź muszelek do tacos
CZYTAJ DALEJ  Jajka w pomidorach z parmezanem
Przygotowanie
  1. Mięso wyjąć z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem. Posypać z każdej strony przyprawą meksykańska.
  2. Składniki na salsę zmiksować w blenderze. Olej dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Rozgrzać patelnie, dodać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać paprykę, zmniejszyć ogień i raz na jakiś czas mieszając delikatnie skarmelizować warzywa. Zajmie to 30-40 min.
  4. Przygotować dodatki. Nagrzać piekarnik na ok 160C.
  5. Na sucha, dobrze! rozgrzaną patelnie położyć mięso i piec ok 5 min. z każdej strony ( w zależności o grubości i stopnia wypieczenia jaki chcemy uzyskać -tutaj niestety musimy to ustalić sami, zawsze można steka przekroić i sprawdzić, albo użyć termometru. Nad przepisem link do grillowania wołowiny i temperatur różnych stopni wypieczenia).
  6. Mięso zdjąć z patelni i odczekać ok 5 min. przed pokrojeniem w cienkie paski.
  7. Tortille podgrzane w piekarniku wypełniać mięsem, warzywami, salsą, śmietana i pomidorkami i ewentualnie innymi dodatkami.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):