kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. A poważnie to wiadomo, że chodzi o te śliczne zielone roślinki, które są super zdrowe, o czym pisałam przy okazji tej sałatki i dzięki którym wiosna pachnie zupełnie inaczej.

przejdź prosto do przepisu

Jest to jedno z tych dań, z którego prawie nigdy nic nie zostaje na następny dzień 🙁 Wczoraj jedliśmy z rybą, więc byłam pewna, że dziś czeka mnie dojadanie resztek, a jedyne co mi zostało, to wylizanie garnka. Ale jestem spokojna, bo wiem, że zrobię je znowu za tydzień 🙂 I tak będę jeść, aż skończy się sezon na szparagi.

Risotto ze szparagami, jak każde inne, wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Podstawą jednak będzie dobry bulion (wywar) i trochę cierpliwości, bo risotto lubi być często mieszane. Im więcej miłości mu poświęcimy, tym bardziej będzie kremowe.

I uwaga na koniec: lubię risotto dość al dente, porównując do innych przepisów, używam zdecydowanie mniej płynu. Więc miej to uwadze, jeśli robisz podobne po raz pierwszy.

kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¾ szklanki ryżu do risotto
  • 250 g szparagów *
  • mała cebula lub 2 szalotki
  • pół szklanki wina (białego wytrawnego, a może być też prosecco)
  • 600 ml delikatnego bulionu (może być rozrobiony wodą)
  • starta skórka z cytryny, ok. pół łyżeczki
  • ½ szklanki startego parmezanu, plus więcej do podania
  • opcjonalnie: 1 - 2 łyżki mascarpone
  • natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Szparagi opłukać, ułamać stwardniałe końce i przekroić na kilka części. Do risotto dodajemy je surowe, lub podsmażone na maśle. Jeśli mają być podsmażone, wystarczy je wrzucić na gorącą patelnię (albo do garnka w którym będziemy robić risotto) z łyżką masła i smażyć kilka minut. Przełożyć na bok, gdy są jeszcze al dente.
  2. Bulion podgrzać. Dosolić wg uznania.
  3. Rozgrzać garnek (lub głęboką patelnię) i dodać łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną cebulę i ją zeszklić. Dodać ryż i smażyć kilka minut. Dodać wino i mieszać, aż wino wyparuje/się wchłonie.
  4. Dodać chochlę bulionu, gotować często mieszając, a gdy cały płyn wyparuje/się wchłonie, dodawać kolejne chochle, aż do wykorzystania całego bulionu. Gdyby ryż wciąż był za twardy dodać trochę zagotowanej wody. W połowie dodać skórkę z cytryny.
  5. Jeśli szparagi są dodawane surowe: na 5 minut przed końcem (chwilę przed dodaniem ostatniej chochli bulionu) dodać łodygi, a minutę później główki szparagów.
  6. Jeśli szparagi dodawane są podsmażone, dodać je na samym końcu, dosłownie na minutę.
  7. Dodać parmezan, a żeby risotto było jeszcze bardziej kremowe, można dodać 1-2 łyżki mascarpone. Gdyby skórka była za mało wyczuwalna, można dodać trochę więcej.
  8. Podawać z pietruszką i parmezanem. Smacznego!
CZYTAJ DALEJ  Kurczak curry w kremowym sosie z mango i mlekiem kokosowym
Uwagi
Szparagi można dodać surowe lub podsmażone. Opcja pierwsza jest prostsza, a risotto bardziej przechodzi ich smakiem. W drugiej szparagi są chyba smaczniejsze. Wybór należy do ciebie, ja zazwyczaj dodaję surowe.

Polecam też makaron ze szparagami:

makaron ze szparagami

 

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań staje...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):