Ceviche, seviche albo cebiche to różne pisownie nazwy tego samego dania, którym jest sałatka z owoców morza gotowana w soku z cytrusów (bez obróbki termicznej) wywodząca się z Peru. Tradycyjnie podawana z kawałkiem batata, kolbą kukurydzy. Ja jednak już od dawna miałam wielką ochotę przygotować domowe tortille kukurydziane i uznałam, iż będzie to idealne okazja! Ryba+tortille? Yes please! Każdy pretekst, żeby jeść tortille jest dobry.
Robiąc ceviche najważniejsze jest, żeby mieć możliwie najświeższą rybę! Dlatego idąc na zakupy lepiej nie nastawiać się na jakiś konkretny rodzaj, a kupić to co akurat będzie nam się najbardziej podobać. Każda biała, jędrna ryba będzie najlepsza, okoń morski (inaczej labraks lub sea bass) sola, flądra!, dorsz, ale może to być też łosoś czy inne owoce morza: krewetki, małże…
Rybę kroimy na kawałki: mniejsze lub większe wg uznania. Ja jestem zwolenniczką tych większych, żeby czuć różnicę miedzy surowym wnętrzem i zewnętrzną „ugotowaną” warstwą. A to jak bardzo surowa będzie ryba zależy od czasu marynowania- od 5 minut do nawet kilku godzin. Powyżej godziny ryba jest dobrze „ugotowana” i zaczyna się rozpadać na mniejsze kawałki. Po 5 minutach tylko delikatnie ścięta z zewnątrz. Dla mnie optymalnie jest ok. 20 min. Tutaj znajdziecie więcej praktycznych informacji, np. czas marynowania a konsystencja ryby.
Jako dodatki wybrałam tradycyjnie limonkę, cebulkę, kolendrę i ostrą papryczkę, ale dodałam też kiwi i truskawki! Było kolorowo, świeżo i przepysznie.
- ok. 200g świeżej ryby
- 2 limonki (60 ml soku)
- łyżka oliwy (lub innego oleju)
- 1 szalotka (lub cebulka, np. czerwona)
- 1 dojrzale kiwi
- garść kolendry
- 1-2 zielone cebulki
- ostra papryczka (np. kawałek habanero, 2 chili lub ½-1 łyżeczka płatki chili)
- duża szczypta soli
- 2-3 truskawki
- do podania ewentualnie awokado, tortille, kolba kukurydzy..
- Rybę dokładnie wymyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki: kostkę, paski, płaty. Najlepsze będą ok.centymetrowej grubości. Odstawić do lodówki.
- Do miski wlać 60ml soku z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, dodać pokrojoną szalotkę, ostrą papryczkę, zieloną cebulkę i kiwi. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Na 10-30 min. przed podaniem (w zależności od preferowanego stopnia "ugotowania" ryby *) rybę połączyć z sokiem z limonki z dodatkami, dodać pokrojoną kolendrę i wstawić do lodówki.
- Tuż przed podaniem dodać truskawki.
- Podawać np. z kawałkiem awokado, tortillami lub batatem i kolbą kukurydzy.
*Optymalnie jest ok. 20 min, ale jak ktoś woli bardziej "surową" rybę może to być 5-10 min, albo bardziej "upieczoną" to ok 30 min.