ceviche z kiwi i truskawkami podane w tortilli kukurydzianej

Ceviche, seviche albo cebiche to różne pisownie nazwy tego samego dania, którym jest sałatka z owoców morza gotowana w soku z cytrusów (bez obróbki termicznej) wywodząca się z Peru. Tradycyjnie podawana z kawałkiem batata, kolbą kukurydzy. Ja jednak już od dawna miałam wielką ochotę przygotować domowe tortille kukurydziane i uznałam, iż będzie to idealne okazja! Ryba+tortille? Yes please! Każdy pretekst, żeby jeść tortille jest dobry.

Przejdź prosto do przepisu

ceviche z truskawkami i kiwi-001

Robiąc ceviche najważniejsze jest, żeby mieć możliwie najświeższą rybę! Dlatego idąc na zakupy lepiej nie nastawiać się na jakiś konkretny rodzaj, a kupić to co akurat będzie nam się najbardziej podobać. Każda biała, jędrna ryba będzie najlepsza, okoń morski (inaczej labraks lub sea bass) sola, flądra!, dorsz, ale może to być też łosoś czy inne owoce morza: krewetki, małże…

ceviche z truskawkami i kiwi

Rybę kroimy na kawałki: mniejsze lub większe wg uznania. Ja jestem zwolenniczką tych większych, żeby czuć różnicę miedzy surowym wnętrzem i zewnętrzną „ugotowaną” warstwą. A to jak bardzo surowa będzie ryba zależy od czasu marynowania- od 5 minut do nawet kilku godzin. Powyżej godziny ryba jest dobrze „ugotowana” i zaczyna się rozpadać na mniejsze kawałki. Po 5 minutach tylko delikatnie ścięta z zewnątrz. Dla mnie optymalnie jest ok. 20 min. Tutaj znajdziecie więcej praktycznych informacji, np. czas marynowania a konsystencja ryby.

DSC_6912

Jako dodatki wybrałam tradycyjnie limonkę, cebulkę, kolendrę i ostrą papryczkę, ale dodałam też kiwi i truskawki! Było kolorowo, świeżo i przepysznie.

DSC_6910

ceviche z kiwi i truskawkami
 
2 średnie porcje
Przygotowanie
  1. Rybę dokładnie wymyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki: kostkę, paski, płaty. Najlepsze będą ok.centymetrowej grubości. Odstawić do lodówki.
  2. Do miski wlać 60ml soku z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, dodać pokrojoną szalotkę, ostrą papryczkę, zieloną cebulkę i kiwi. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
  3. Na 10-30 min. przed podaniem (w zależności od preferowanego stopnia "ugotowania" ryby *) rybę połączyć z sokiem z limonki z dodatkami, dodać pokrojoną kolendrę i wstawić do lodówki.
  4. Tuż przed podaniem dodać truskawki.
  5. Podawać np. z kawałkiem awokado, tortillami lub batatem i kolbą kukurydzy.
Uwagi
Odnośnie papryczki : ilość ustalić należy w zależności od stosowanego rodzaju i preferencji. Ale danie powinno być dość pikantne.

*Optymalnie jest ok. 20 min, ale jak ktoś woli bardziej "surową" rybę może to być 5-10 min, albo bardziej "upieczoną" to ok 30 min.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):