Przychodzi taka chwila w ciągu dnia, kiedy mamy ochotę sobie pochrupać… chipsy, paluszki. Ja mam słabość szczególnie do tych pierwszych, ale są też inne opcje, zdrowsze i w zasadzie smaczniejsze. Jedną z nich jest chrupiąca, pieczona ciecierzyca (potocznie cieciorka lub groch włoski).
Ciecierzyca jest bogata w białko, zawiera też wiele minerałów (potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor) oraz witamin (kwas foliowy, witaminy z grupy B). Jest dobrym źródłem błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny, czyli jest odpowiednia dla cukrzyków.
Pieczona ciecierzyca jest bardzo chrupiąca i wciągająca. Ma smak lekko orzechowy, a same przyprawy można dobrać według uznania, wybierając wersję:
- słoną np. z kminem rzymskim, kolendrą, oregano, pieprzem cayenne, papryką wędzoną, słodką lub z gotowymi mieszankami: przyprawą meksykańską, garam masalą
- albo na słodko: z miodem (syropem klonowym) i cynamonem.
Poniżej przepis z kminem rzymskim, pieprzem cayenne i tymiankiem.
A jak ją jeść? Np. samą, jako przekąskę, jako dodatek do sałatki lub posypaną na zupie.
- ½ szklanki cieciorki (lub 1,5 szklanki ugotowanej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki soli
- Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, przesypać do garnka z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40-50 min. do miękkości. Można też dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej, żeby ciecierzyca szybciej zmiękła.
- Cieciorkę odcedzić, opłukać i lekko ostudzić. Dobrze wysuszyć.
- Piekarnik nagrzać do 200C. Ciecierzycę ułożyć w jednej warstwie (dość luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 min. Ważne: cieciorki nie może być za dużo, inaczej się zaparzy.
- Cieciorkę przełożyć do miski, wymieszać z przyprawami i oliwą, ponownie wyłożyć na blasze i piec kolejne 15 min. Można kilka razy zamieszać w trakcie. Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
- Trzymać w zamykanym pojemniku do kilku dni, przy czym cieciorka smakuje najlepiej pierwszego. Żeby ja odświeżyć można ją podpiec przez kilka minut w 200C.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
[…] 9. chrupiąca pieczona ciecierzyca, czyli zdrowa przekąska […]