Jakie są ciastka idealne? Takie, które można zjeść na śniadanie w biegu lub przekąskę, są smaczne, a instrukcja przygotowania jest prosta. I do takich właśnie zaliczają się dzisiejsza ciastka orzechowe! Są bez cukru i bez mąki, za to z miodem, płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i odrobiną masła. Robią się szybko, nie trzeba czekać, aż masa stężeje, są do tego smaczne i dodatkowo zaspokoją pierwszy głód z rana.
przejdź prosto do przepisuWszystkie składniki widać u góry i o prawie wszystkich wspomniałam we wstępie, zapomniałam tylko o czekoladzie. Ktoś może pomyśleć: czekolada na śniadanie? A ja powiem: czemu nie! Póki jest ciemna z małą zawartością cukru i jedzona w umiarze, jest dla nas zdrowa. A tutaj można poczytać dlaczego. A jak nie chcecie czekolady, można ją zastąpić rodzynkami.
Same ciastka są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, nie są przy tym zbyt ciężkie i wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów. Takie w sam raz bym powiedziała.
Jako ciekawostkę dodam, że jest to pewnie 5435 wersja tych ciastek, oryginalnie chciałam je zrobić z masłem z orzechów włoskich, ale ciągle coś nie grało, dodatkowo przygotowanie samego masła jest dość pracochłonne. Ostatecznie przepis uprościłam do minimum, jako bazę wykorzystałam przepis na wasze ulubione ciastka owsiane i choć wyszło zupełnie coś innego (tu mamy dodatkowo orzechy i jajko) to i tak, jedząc akurat jedno na śniadanie, stwierdzam, że są bardzo fajne.
- 100 g płatków owsianych
- 150 g orzechów włoskich*
- 60 g masła
- 1 jajko
- 70 g miodu
- ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g gorzkiej czekolady**
- szczypta soli
- Orzechy uprażyć w piekarniku: ok. 10 minut w 150stC.
- Płatki drobno zmielić. Dodać 100 g orzechów i mielić ponownie, nie musi być idealnie drobno. W misce wymieszać z płatkami oraz sodą i szczyptą soli.
- Resztę orzechów (50 g) drobno posiekać.
- Masło rozpuścić, ostudzić, wymieszać z miodem i jajkiem. I wlać do suchych składników. Wymieszać, na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę i resztę orzechów. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą w klejąca masę.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką (najłatwiej, taką do nakładania lodów) uformować 8-9 ciastek. Można też więcej mniejszych, wtedy skrócić czas pieczenia.
- Piec ok. 14 minut w 180stC, aż będą ładnie przypieczone.
- Odczekać, aż ostygną, inaczej są bardzo kruche. Im dłużej postoją, robią się lepsze (chodzi tu o parę godzin, nie parę dni). Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku do kilku dni.
**najlepiej wybierać czekolady z jak najmniejszą zawartością cukru. można ją zastąpić np. rodzynkami
Zastąpiłam orzechami laskowymi+mąka migdałowa i wyszły super!
Przepis przetestowany, działania zakończone sukcesem. Zamiast zmielonych orzechów włoskich dałam mąkę z orzeszków arachidowych i wyszło pysznie! Przepis warty zapamiętania.
bardzo się cieszę! 🙂
A czy można orzechy włoskie zastąpić laskowymi?
można spróbować na własną odpowiedzialność;)