Domowe masło klarowane

Znacie masło klarowane? Ja uwielbiam, szczególnie do smażenia, bo nadaje się do tego prawdopodobnie najlepiej ze wszystkich tłuszczów, a potrawy zyskują przyjemny, maślany posmak.  I co najważniejsze, można bez problemu przygotować je samemu w domu!

Przejdź prosto do przepisu

klarowane masło

A co to jest masło klarowane?

Jest to masło, które zostało oczyszczone z wszystkiego, co nie jest tłuszczem, np. z białka i wody. Składa się gównie z tłuszczów nasyconych, które są odporne na wysokie temperatury. Ma też jedną z najwyższych temperatur dymienia, bo ok. 250C.

W Indiach podobne masło nazywa się ghee i oprócz zastosowania w kuchni, pełni ważną rolę w ajurwedzie (indyjskiej medycynie).

klarowane masło

Jak zrobić masło klarowane?

Jest kilka sposobów na jego przygotowanie, ale wszystkie łączy jeden bardzo ważny element: masło musi być dobrej jakości (czyli ekstra albo delikatesowe). Tutaj możesz zobaczyć, czym różnią się między sobą masła.

A proces polega na podgrzewaniu masła, odparowywaniu wody i zbieraniu piany białkowej, która się tworzy na powierzchni.

Można też masło „przypalić- część białkowa się zezłoci i opadnie na dno, a masło nabierze orzechowego koloru i smaku. Jak tutaj.

klarowane masło
Sklarowane masło najlepiej przelać przez gazę.

Ponieważ takie masło ma bardzo długi okres przydatności do spożycia, zazwyczaj przygotowuję je jednorazowo z 500g masła. Nie ma co się rozdrabniać 😉

Oprócz smażenia idealnie nadaje się do robienia sosów, szczególnie do ryby czy kurczaka, czy nawet smarowania chleba. Jeśli jest dobrze oczyszczone z białka, może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.

klarowane masło

domowe najlepsze: klarowane masło
 
straty podczas klarowania to ok. 20%, czyli z 400 g masła otrzymamy 320 g masła klarowanego
Przygotowanie
  1. Masło przekładamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, aż się rozpuści, a na powierzchni zacznie tworzyć się piana. Jak piany będzie już stosunkowo dużo, można zacząć ją zbierać łyżką. Masło ciągle podgrzewamy, aż przestanie bulgotać (wyparuje cała woda) i aż przestanie się zbierać piana.
  2. Masło przelewamy przez sitko wyłożone gazą do czystego słoika. Czekamy aż ostygnie i przekładamy do lodówki.
  3. Przechowywać do kilku miesięcy.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Nie stosowałam takiego masła, ale słyszałam o nim dużo dobrego. Robiłam tylko takie masło o orzechowym aromacie i stosowałam je do ciastek i do polania ryby.

    • Zuzia to musisz koniecznie spróbować! Można też kupić, w praktycznie każdym sklepie! I choć wiem, że najbardziej lubisz oliwę, takie masło dużo lepiej się nadaje do smażenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):