galette z rabarbarem i truskawkami

Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że można je jeść na ciepło z lodami, jak również z jogurtem naturalnym w wersji bardziej light (tak jak zrobiłam dziś na śniadanie). Niedawno zaczął się sezon na truskawki i udało mi się dostać rabarbar, więc uznałam, że najwyższy czas przepisem się podzielić i przy okazji przygotować coś słodkiego na majówkę. Postawiłam na wersje mini, coby łatwiej było jeść i zabierać na wynos, np. na piknik. Szkoda tylko, że pogoda nie dopisała i w poniedziałek było 6 st C ?

przejdź prosto do przepisu


A co to takie ten galette? Jest to tarta pieczona bez foremki, dzięki czemu nabiera rustykalnego wyrazu i nie ma możliwości, żeby zrobił się zakalec: para może swobodnie uciekać, a ciasto ma bezpośredni kontakt z gorącą blachą i ładnie się przypieka. Plus łatwo uformować miny tarty, a wszystko co małe jest super!

Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej, jak w przepisie na galette ratatouille, taki à la francuskie, bardzo ala: rozwałkowałam je, złożyłam jak list i zrolowałam, Dzięki temu jest bardziej lekkie i warstwowe.

Następnie podzieliłam na 8 części i uformowałam koła o średnicy ok. 14 cm.

Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam cukrem i piekłam, aż tarty się zarumieniły, a w domu unosił się zapach truskawek z rabarbarem.

galette z rabarbarem i truskawkami, tarta z truskawkami, deser, ciasto z rabarbarem   galette z rabarbarem i truskawkami, tarta z truskawkami, deser, ciasto z rabarbarem

A poniżej ciasto w przekroju z bliska. Całkiem ładnie prawda?

5.0 from 1 reviews
galette z rabarbarem i truskawkami
 
na 8 małych tart
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wetrzeć masło. Jak macie za ciepłe ręce, można je wymoczyć w lodowatej wodzie. Można to też zrobić przy pomocy malaksera.
  2. Przełożyć na blat, dodać jogurt i delikatnie połączyć składniki. W razie potrzeby dodać trochę lodowatej wody. Wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką. Cienko rozwałkować. Złożyć jak list i zrolować (zdjęcia powyżej). Uformować kulkę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po wyjęciu z lodówki podzielić na 8 części. Uformować koła o średnicy ok. 14 cm.
  4. Przygotować nadzienie: wymieszać pokrojone truskawki, rabarbar, cukier, wanilię i mąkę.
  5. Układać na cieście, zostawiając cześć brzegu do zawinięcia.Trzeba działać szybko, coby owoce nie puściły za dużo soku. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia, dobrze docisnąć. Posmarować rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem.
  6. Piec w 200 st C przez ok. 30 minut, aż będą ładnie przypieczone. W połowie można obkręcić blachę, żeby się równo przypiekły.
  7. Podawać z jogurtem naturalnym lub lodami.
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Pyszne mini tarty, trochę ciężko mi się je formowalo i ostatecznie sok z truskawek wypłynął, ale na szczescie nie mialo to zadnego wpływu na ich smak 🙂

    • oj nie wiem, zupełnie się nie znam, ale możliwe że taki kupny mix zadziała. najlepiej znaleźć przepis na bezglutenowe galette. ja próbowałam w zeszłym roku z ciastem migdałowo kokosowym. i było całkiem dobre, tylko trochę zbyt kruche. mogę jutro poszukać przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):