grzanka z awokado i jajkiem w koszulce

Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, jest prościej, nie trzeba chodzić do piekarni, a potem wyrzucać ususzonych resztek. Ale jak już mi się zdarzy go kupić, to kanapki mogłabym jeść na okrągło, ale nie wystarczy mi taka zwykła z serem czy szynką. Musi to być kanapka wypasiona, upieczona z serem i pomidorami, posypana rukolą; z łososiem, serkiem kozim i ogórkiem albo prezentowana dziś grzanka z awokado i jajkiem w koszulce. Tą ostatnią delektuję się dość często, bo uwielbiam awokado, a jajka w koszulce jeszcze bardziej ????

przejdź prosto do przepisu

Chlebek wybrałam razowy, na zakwasie, a że prawie wszystko po wizycie w piekarniku staje się lepsze, zatem zrobiłam z niego grzanki. Lepiej będą kontrastować z kremowym awokado.

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie

Jajka zrobiłam na patelni w wodzie, czyli w koszulkach, większość ludzi robi je w garnku, z dodatkiem octu, mi tak nie wychodzą, od zawsze robiłam na patelni i niech tak zostanie. Tutaj prosta instrukcja na youtubie, jedyna różnica, że nie używam kieliszka, tylko wbijam bezpośrednio do wody.

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce, szybie pyszne śniadanie

grzanka z awokado i jajkiem w koszulce
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 2 kawałki chleba (najlepiej na zakwasie)
  • masło, sól i pieprz
  • opcjonalnie: wędzona papryka, trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Z chleba zrobić grzanki, w tosterze albo w piekarniku.
  2. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Pokroić na cienkie plasterki.
  3. Grzanki posmarować masłem, ułożyć awokado. Posypać solą i pieprzem i ewentualnie skropić cytryną i posypać wędzoną papryką.
  4. Patelnię napełnić wodą i dodać trochę soli. Gdy będzie prawie zagotowana, zmniejszyć ogień, wbić jajka i gotować kilka minut, można jajka podlać wodą przy pomocy łyżki, żeby góra szybciej się ściełą. Gdy jajka uzyskają preferowaną konsystencję, (tak po 2-2,5 minuty) przy pomocy łyżki cedzakowej (z dziurkami) przełożyć je na grzanki.
  5. Smacznego!
CZYTAJ DALEJ  omlet marchewkowy z ricottą rozpływający się w ustach
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):