Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, jest prościej, nie trzeba chodzić do piekarni, a potem wyrzucać ususzonych resztek. Ale jak już mi się zdarzy go kupić, to kanapki mogłabym jeść na okrągło, ale nie wystarczy mi taka zwykła z serem czy szynką. Musi to być kanapka wypasiona, upieczona z serem i pomidorami, posypana rukolą; z łososiem, serkiem kozim i ogórkiem albo prezentowana dziś grzanka z awokado i jajkiem w koszulce. Tą ostatnią delektuję się dość często, bo uwielbiam awokado, a jajka w koszulce jeszcze bardziej ????
przejdź prosto do przepisuChlebek wybrałam razowy, na zakwasie, a że prawie wszystko po wizycie w piekarniku staje się lepsze, zatem zrobiłam z niego grzanki. Lepiej będą kontrastować z kremowym awokado.
Jajka zrobiłam na patelni w wodzie, czyli w koszulkach, większość ludzi robi je w garnku, z dodatkiem octu, mi tak nie wychodzą, od zawsze robiłam na patelni i niech tak zostanie. Tutaj prosta instrukcja na youtubie, jedyna różnica, że nie używam kieliszka, tylko wbijam bezpośrednio do wody.
- 2 jajka
- 1 awokado
- 2 kawałki chleba (najlepiej na zakwasie)
- masło, sól i pieprz
- opcjonalnie: wędzona papryka, trochę soku z cytryny
- Z chleba zrobić grzanki, w tosterze albo w piekarniku.
- Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i łyżką wyjąć miąższ. Pokroić na cienkie plasterki.
- Grzanki posmarować masłem, ułożyć awokado. Posypać solą i pieprzem i ewentualnie skropić cytryną i posypać wędzoną papryką.
- Patelnię napełnić wodą i dodać trochę soli. Gdy będzie prawie zagotowana, zmniejszyć ogień, wbić jajka i gotować kilka minut, można jajka podlać wodą przy pomocy łyżki, żeby góra szybciej się ściełą. Gdy jajka uzyskają preferowaną konsystencję, (tak po 2-2,5 minuty) przy pomocy łyżki cedzakowej (z dziurkami) przełożyć je na grzanki.
- Smacznego!
To musi wybornie smakować 🙂
Tak czytam i czytam niby opis zwykłych kanapek a jednak nie.Wygląda tak smakowicie że ślinka cieknie.