najlepszy krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem

 

Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że zwykła zupa staje się niezwykłym doznaniem dla kubeczków smakowych. Przedstawiam najlepszy krem z pieczonych pomidorów, z tajemnym składnikiem: karmelizowanym czosnkiem.

Przejdź prosto do przepisu

przepis na najlepszy krem z pomidorów

Karmelizowanego czosnku nie należy się bać, niektórzy mogą pomyśleć, że skoro brązowy, pewnie jest gorzki. Nic bardziej mylnego! Tak upieczony nabiera głębi, traci swą moc i jest tak dobry, że chętnie jadłabym całą główkę rozsmarowaną na świeżej bagietce. I idealnie pasuje do pomidorów, podkreśla ich smak, wydobywając to, co najlepsze. Więc żeby było co wydobywać:

pomidory muszą być dojrzałe i słodkie. Te z zimy, czy wiosny, raczej się nie nadadzą.

przepis na najlepszy krem z pomidorów

Duże znaczenie będzie miał też oczywiście bulion, jeśli użyjemy kostki rosołowej, na pewno nie uzyskamy tak dobrego efektu, jak w przypadku tego domowego.

przepis na najlepszy krem z pomidorów

krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych lub innych mięsistych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia pomidorów i podania)
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec razem z całymi, nieobranymi ząbkami czosnku w 180C przez godzinę i 15 minut albo aż pomidory będą upieczone.
  2. Wyjąc z piekarnika, ostudzić. Pomidory oraz czosnek obrać ze skórek.
  3. W międzyczasie do rozgrzanego garnka dodać masło i oliwę, obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko się przyrumienią.
  4. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka będzie miękka.
  5. Dodać pomidory oraz czosnek i gotować kilka kolejnych minut. Dodać pieprz cayenne.
  6. Zmielić na gładko i dosolić do smaku.
  7. Podawać skropione oliwą z oliwek.
CZYTAJ DALEJ  makaron soba z wołowiną, marchewką, cukinią i pieczarkami w imbirowym bulionie

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):