Krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem

 

Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że zwykła zupa staje się niezwykłym doznaniem dla kubeczków smakowych. Przedstawiam najlepszy krem z pieczonych pomidorów, z tajemnym składnikiem: karmelizowanym czosnkiem.

Przejdź prosto do przepisu

przepis na najlepszy krem z pomidorów

Karmelizowanego czosnku nie należy się bać, niektórzy mogą pomyśleć, że skoro brązowy, pewnie jest gorzki. Nic bardziej mylnego! Tak upieczony nabiera głębi, traci swą moc i jest tak dobry, że chętnie jadłabym całą główkę rozsmarowaną na świeżej bagietce. I idealnie pasuje do pomidorów, podkreśla ich smak, wydobywając to, co najlepsze. Więc żeby było co wydobywać:

pomidory muszą być dojrzałe i słodkie. Te z zimy, czy wiosny, raczej się nie nadadzą.

przepis na najlepszy krem z pomidorów

Duże znaczenie będzie miał też oczywiście bulion, jeśli użyjemy kostki rosołowej, na pewno nie uzyskamy tak dobrego efektu, jak w przypadku tego domowego.

przepis na najlepszy krem z pomidorów

krem z pieczonych pomidorów z karmelizowanym czosnkiem
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych lub innych mięsistych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (plus więcej do skropienia pomidorów i podania)
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą i piec razem z całymi, nieobranymi ząbkami czosnku w 180C przez godzinę i 15 minut albo aż pomidory będą upieczone.
  2. Wyjąc z piekarnika, ostudzić. Pomidory oraz czosnek obrać ze skórek.
  3. W międzyczasie do rozgrzanego garnka dodać masło i oliwę, obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko się przyrumienią.
  4. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka będzie miękka.
  5. Dodać pomidory oraz czosnek i gotować kilka kolejnych minut. Dodać pieprz cayenne.
  6. Zmielić na gładko i dosolić do smaku.
  7. Podawać skropione oliwą z oliwek.
CZYTAJ DALEJ  Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):