ulubiony łosoś w glazurze miodowo sojowej

Mam kilka ulubionych przepisów, do których wracam od wielu lat, i jednym z takich jest łosoś w glazurze miodowo sojowej. Bywały okresy, że robiłam go co parę dni. Sos z dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie, prawie jak deser, i nie mówcie nikomu, ale choć prawie nigdy tego nie robię, po tym daniu oblizuję talerz?

przejdź prosto do przepisu

Danie robi się szybko, najwięcej czasu zajmie ryż, i jest naprawdę pysznie. Ważne tylko, żeby użyć dobrego sosu sojowego. Ja używam kikkoman, ale nada się każdy japoński, który jest delikatniejszy niż chiński.

Jak zawsze w przypadku ryby, która łatwo się rozpada, przyda się porządna, nieprzywierająca patelnia. Ja od kilku miesięcy używam patelni tytanowej Woll, którą dostałam w prezencie od PATELNIE-TYTANOWE.PL i jestem zachwycona jakością wykonania: jest gruba, solidna, równomiernie się nagrzewa i nic nie przywiera! Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej i zobaczyć ofertę firmy, zapraszam na ich stronę internetową.

ulubiony łosoś w glazurze miodowo sojowej
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 kawałki 300-400g łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego (delikatnego japońskiego, jeśli jest intensywny, np. chiński, rozcieńczyć wodą)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu lub soku z limonki
  • trochę ostrego sosu lub chilli
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie
  1. Składniki na glazurę dobrze wymieszać, aż miód się rozpuści.
  2. Dobrze rozgrzać nieprzywierającą patelnię (najlepiej grubą). Dodać trochę oliwy i położyć łososia skórą do dołu. Po kilku minutach (zależy od grubości kawałka), gdy łosoś zetnie się do ⅓ odwrócić na drugą stronę. Po kilku minutach wyłączyć patelnię. Gdy trochę ostygnie, dodać łyżkę masła, a gdy się rozpuści dodać przygotowaną mieszankę. Mieszać, aż glazura zgęstnieje i przełożyć na talerze. Glazura może się rozwarstwić, gdy będzie za długo podgrzewana, albo będzie za wysoka temperatura, ale nie wpłynie to na smak dania.
  3. Podawać z ryżem i sałatką, przykładowo marynowanymi ogórkami. Mona posypać sezamem.
  4. Ogórki marynowane: ogórki cienko pokroić, dodać trochę octu, sosu sezamowego, cukru i sosu sojowego. Zamieszać i odstawić na 15 minut.
CZYTAJ DALEJ  owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):