Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców z jego ogródka działkowego. Jednak gdy próbowałam powtórzyć go sama, wychodził zbyt lekki i wyrośnięty. Doszłam do wniosku, że lepiej będzie, jeśli placek pozostanie wspomnieniem, a ja stworzę zdrowszą wersję tego ekspresowego ciasta i tak oto powstał placek orzechowy z owocami.
Zdrowsza wersja w moim mniemaniu oznacza mniej cukru (a najlepiej wcale) i zastąpienie mąki pszennej czymś bardziej wartościowym. Np. płatkami owsianymi i masłem orzechowym! A masło orzechowe naprawdę idealnie nadaje się do ciast: widzicie jak góra ładnie połyskuje?
Oryginalnie użyłam masło orzechowe zrobione z migdałów na pół z orzeszkami ziemnymi. I szybko sobie przypomniałam, czemu za tymi drugimi nie przepadam. Orzeszki ziemne nie są orzechami, a roślinami strączkowymi rosnącymi pod ziemią i mają działanie podobne do fasoli. Dlatego zdecydowanie chętniej sięgam po prawdziwe orzechy, np. włoskie czy migdały. I z masłem na ich bazie ciasto wyszło zdecydowanie smaczniejsze.
Na górę dałam wszystkie owoce, które akurat miałam w domu: śliwki, figi i nektarynkę (a to co zostało, zjadłam). Dzięki temu wyszło kolorowo i różnorodnie. Posypałam też połamaną gorzką czekoladą i płatkami migdałów. Bo czemu nie 😉
Ciasto wychodzi tylko delikatnie orzechowe w smaku i jest stosunkowo lekkie zważywszy na to, że jest zrobione z orzechów i płatków owsianych.
PS. Więcej o zaletach jedzenia płatków owsianych pisałam przy okazji placków bananowych.
Tutaj znajdziesz dokładna instrukcję, jak zrobić masło orzechowe.
- 3 średnie jajka (ok. 200g)
- 150g orzechów (np. po 50g migdałów, włoskich i nerkowców)
- 150 g płatków owsianych
- 4 łyżki miodu (ok 80g)
- 150 g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- troche soku z cytryny
- Płatki owsiane zmielić najdrobniej jak to możliwe.
- Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Mielić w malakserze, aż zrobi się masło*. Powyżej link do dokładnej instrukcji. Opcjonalnie zmielić najdrobniej, jak się da.
- Do orzechów dodać zmielone płatki owsiane, jajka, miód, sodę, sól oraz jogurt i zmielić na gładką masę. Na koniec wycisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie zamieszać. Odstawić na 15 minut, aż zgęstnieje.
- W międzyczasie przygotować owoce: umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze ułożyć owoce i piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona, a wsadzony patyk wyjdzie czysty.
W zależności od użytych orzechów, ciasto będzie miało inny smak. Uważam, że zawsze warto użyć włoskich, a poza migdałami i nerkowcami nadadzą się też laskowe oraz słonecznik. Z samych migdałów czy laskowych też pewnie wyjdzie smacznie, choć nie próbowałam.
Kolejny przepis przetestowany 🙂 Mój nie jest tak piękny i kolorowy ale miałam tylko jabłka i gruszki.Mała modyfikacja,która zrobiłam to zamieniłam miód na ksylitol ale to z racji tego ,że muszę unikać miodu chociaż bardzo go lubie 🙂 Placek pyszny.
A co zamiast jogurtu ? Nie jem nabiału, soi też nie. Może być śmietana kokosowa?
myślę, że tak! jeżeli słodka, koniecznie dodać cytryny!
Mam ochotę upiec tego placka, proszę o informację czy mogę użyć gotowego masła orzechowego. Jesli tak to w jakiej ilości?
150g. gotowe masło z ziemnych? tylko w mojej opinii smaczniej jest z miksu orzechow, ktore znajduja sie w przepisie.
no zobaczę …może pokonam lenistwo i zrobię z przepisu 🙂
można też połowę gotowego i połowe po prostu maksymalnie zmielonych orzechow 🙂
Zrobiłam wczoraj z gotowego masła. Chyba dałam za mało miodu bo wyszło takie bardzo wytrawne i mogłam dać więcej śliwek. Będę wiedziała co zmodyfikować następnym razem :-)) pozdrawiam 🙂
super! dzięki za komentarz;)
cudowności! zjadłabym cały! 🙂
Ale to ciasto musi być pyszne! Wygląda rewelacyjnie 🙂
Ciasto rewelacyjne – zdecydowanie moje smaki! 🙂 Najfajniejsze placki to z tego, co sezonowe! 🙂
Wygląda na prawdę lekko, a przede wszystkim ma taką strukturę jak lubię najbardziej! Mniam! Ciasta zakalcowe (takie jak wspominasz od Twojego dziadka) wprost mogłabym jest blachami 😀
wspaniały placek! piękne zdjęcia 🙂