placek orzechowy z owocami

Jak ja tęsknie za plackiem z owocami mojego dziadka! Był wilgotny, z lekkim zakalcem, a na górze było mnóstwo owoców z jego ogródka działkowego. Jednak gdy próbowałam powtórzyć go sama, wychodził zbyt lekki i wyrośnięty. Doszłam do wniosku, że lepiej będzie, jeśli placek pozostanie wspomnieniem, a ja stworzę zdrowszą wersję tego ekspresowego ciasta i tak oto powstał placek orzechowy z owocami.

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Zdrowsza wersja w moim mniemaniu oznacza mniej cukru (a najlepiej wcale) i zastąpienie mąki pszennej czymś bardziej wartościowym. Np. płatkami owsianymi i masłem orzechowym! A masło orzechowe naprawdę idealnie nadaje się do ciast: widzicie jak góra ładnie połyskuje?

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Oryginalnie użyłam masło orzechowe zrobione z migdałów na pół z orzeszkami ziemnymi. I szybko sobie przypomniałam, czemu za tymi drugimi nie przepadam. Orzeszki ziemne nie są orzechami, a roślinami strączkowymi rosnącymi pod ziemią i mają działanie podobne do fasoli. Dlatego zdecydowanie chętniej sięgam po prawdziwe orzechy, np. włoskie czy migdały. I z masłem na ich bazie ciasto wyszło zdecydowanie smaczniejsze.

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Na górę dałam wszystkie owoce, które akurat miałam w domu: śliwki, figi i nektarynkę (a to co zostało, zjadłam). Dzięki temu wyszło kolorowo i różnorodnie. Posypałam też połamaną gorzką czekoladą i płatkami migdałów. Bo czemu nie 😉

Ciasto wychodzi tylko delikatnie orzechowe w smaku i jest stosunkowo lekkie zważywszy na to, że jest zrobione z orzechów i płatków owsianych.

PS. Więcej o zaletach jedzenia płatków owsianych pisałam przy okazji placków bananowych.

placek orzechowy z owocami, ciasto ze śliwkami

Tutaj znajdziesz dokładna instrukcję, jak zrobić masło orzechowe.

placek orzechowy z owocami
 
foremka 26x19cm
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zmielić najdrobniej jak to możliwe.
  2. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Mielić w malakserze, aż zrobi się masło*. Powyżej link do dokładnej instrukcji. Opcjonalnie zmielić najdrobniej, jak się da.
  3. Do orzechów dodać zmielone płatki owsiane, jajka, miód, sodę, sól oraz jogurt i zmielić na gładką masę. Na koniec wycisnąć trochę soku z cytryny i dokładnie zamieszać. Odstawić na 15 minut, aż zgęstnieje.
  4. W międzyczasie przygotować owoce: umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze ułożyć owoce i piec w 190C przez ok. 30-35 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona, a wsadzony patyk wyjdzie czysty.
Uwagi
*Masło robię od razu z podwójnej porcji i trzymam w słoiku na następne ciasto, placki, koktajle....
W zależności od użytych orzechów, ciasto będzie miało inny smak. Uważam, że zawsze warto użyć włoskich, a poza migdałami i nerkowcami nadadzą się też laskowe oraz słonecznik. Z samych migdałów czy laskowych też pewnie wyjdzie smacznie, choć nie próbowałam.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

14 komentarzy

  1. Kolejny przepis przetestowany 🙂 Mój nie jest tak piękny i kolorowy ale miałam tylko jabłka i gruszki.Mała modyfikacja,która zrobiłam to zamieniłam miód na ksylitol ale to z racji tego ,że muszę unikać miodu chociaż bardzo go lubie 🙂 Placek pyszny.

  2. Mam ochotę upiec tego placka, proszę o informację czy mogę użyć gotowego masła orzechowego. Jesli tak to w jakiej ilości?

    • 150g. gotowe masło z ziemnych? tylko w mojej opinii smaczniej jest z miksu orzechow, ktore znajduja sie w przepisie.

      • można też połowę gotowego i połowe po prostu maksymalnie zmielonych orzechow 🙂

      • Zrobiłam wczoraj z gotowego masła. Chyba dałam za mało miodu bo wyszło takie bardzo wytrawne i mogłam dać więcej śliwek. Będę wiedziała co zmodyfikować następnym razem :-)) pozdrawiam 🙂

  3. Ciasto rewelacyjne – zdecydowanie moje smaki! 🙂 Najfajniejsze placki to z tego, co sezonowe! 🙂

  4. Wygląda na prawdę lekko, a przede wszystkim ma taką strukturę jak lubię najbardziej! Mniam! Ciasta zakalcowe (takie jak wspominasz od Twojego dziadka) wprost mogłabym jest blachami 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):